PUBLICITAT

CEA i Pime alerten d'una baixada encara més dràstica d'assalariats

  • Aleix augura que "en un any podem baixar fins als 30.000" treballadors amb l'actual context
  • Altimir confirma que actualment la xifra continua caient en picat i que ja es baixa dels 39.000
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Assalariats del sector de la construcció, un dels que més ha patit la davallada. Foto: TONY LARA

A mitjan juliol, l'últim recull d'Estadística confirmava l'evolució negativa del mercat laboral, amb una comptabilització a l'abril de 39.808 assalariats, el 2,6% menys --o el que és el mateix, 1.068 persones-- respecte al mateix mes de l'any anterior. A falta dels balanços següents, marcats des dels últims mesos per una major incidència de la pèrdua de llocs de treball en els sectors de la construcció i el comerç, els representants de les patronals andorranes van confirmar que la cosa pot anar, i així ho està fent, pitjor. Tant el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, com el de la Micro, Petita i Mitjana empresa (Pime), Marc Aleix, van coincidir en una clara advertència, amb diferents graus d'intensitat, però, del fet que el descens d'assalariats serà encara més dràstics durant els pròxims mesos, ja que les reserves de què algunes companyies s'havien dotat estan esgotant-se i la solució passa ara, sense cap més remei, per l'acomiadament o per la liquidació de molts negocis.

Aleix va qualificar l'actual panorama com a "molt greu", assenyalant que "les dades de què compta la Pime diuen que encara anirem pitjor". Segons el president de la Pime, "el problema més greu és que les autoritats encara no estan fent prou", una crítica que va encaminar especialment a l'àmbit turístic, "un sector que va directament lligat a les empreses del país". Aleix va assenyalar que "a dia d'avui tothom està treballant amb mínims, anem fins i tot sota mínims, i això comporta el tancament de les empreses". Amb relació als assalariats, el seu pronòstic va ser rotund, i va arribar a advertir un descens durant els pròxims mesos de prop del 25%: "hi ha dades que apunten que en qüestió d'un any podem baixar fins als 30.000 assalariats", va manifestar.

Aquest càlcul, que suposaria uns nivells en què el teixit empresarial experimentés una davallada sense precedents, i que molts podrien qualificar d'agosarat, només tindrà un jutge, segons va afirmar Aleix, que serà el temps. "Estem veient que molts negocis que tenien una clientela de gent que, per exemple, treballaba a les obres, estan baixant molt la seva facturació i, al mateix temps, aquests compren menys a les botigues pel fet de no tenir clients", va afirmar el president de la Pime, exemplificant així el cercle viciós de l'economia basat en la davallada inicial del consum.

LA CEA VEU QUE LA CRISI S'ALLARGA Per la seva part, Altimir, sense fer un pronòstic de fins a on podrà caure el nombre d'assalariats, sí que va expressar amb rotunditat que la ja malmesa xifra dels 39.808 assalariats amb què ens movem actualment "està ara amb tota seguretat per sota dels 39.000". Tenint en compte que en acabar la temporada d'estiu i fins a l'inici de la d'hivern que sempre hi ha en tota economia turística, els nivells aniran amb tota seguretat a la baixa.

El president de la CEA, que fins fa poques setmanes ha estat el representant dels patrons al Consell d'Administració de la CASS --actualment és el suplent de Josep Muntané, que va guanyar la representació d'aquest sector als últims comicis a la parapública-- va qualificar aquest fet com "una dada molt negativa per a l'economia del país" davant la qual "cal trobar solucions perquè no continuï amb aquesta dinàmica".

El pitjor de tot, tal com va manifestar Altimir, és que "moltes empreses continuen encara fent molts esforços per mantenir plantilla", però que, davant del fet que "la crisi s'està allargant", les solucions passen per "acomiadar, no substituir o, directament, tancar". És evident que no són bons temps per a l'economia, ni d'Andorra ni dels països veïns, d'on prové la demanda, i els líders patronals aposten ara per continuar ajudant a les reformes estructurals. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT