PUBLICITAT

La CEA demana reflexió abans d'aprovar lleis incompatibles

  • La confusió entre els empresaris és gran i són molts els que busquen suport legal
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Xavier Altimir, president de la Confederació Empresarial Andorra, en una roda de premsa. Foto: ÀLEX LARA

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) Xavier Altimir, va reiterar ahir que «el solapament entre la Llei sobre l'impost de les activitats econòmiques (IAE) i la Llei de la CASS del 2008 és una incongruència que ens porta a situacions com la que estem vivint». Altimir es referia al fet que en virtut de l'IAE tots els membres del consell d'administració d'una societat es veuen en la obligació de cotitzar a la CASS 400 euros al mes «ja siguin o no remunerats i fins i tot jubilats».

Cosa que afecta de ple moltes empreses familiars que conserven el fundador al consell d'administració «no tant per un tema econòmic, com per un tema sentimental, de respecte i agraïment». Aquestes persones que no cobren per ostentar aquesta funció, sinó tot el contrari, que ja estan jubilades i que «no cobren més de 800 euros al mes, després de tota una vida de treball, ara les hem de fer fora perquè hem arribat a una situació que no té ni cap ni peus». Altimir afegeix que «amb aquesta jubilació amb prou feina poden pagar la cotització d'autònom que se'ls exigeix» i insisteix en que «seria hora d'evitar incongruències com aquesta i comencéssim a aplicar lleis que no es trepitgin les unes a les altres a mesura que les anem refonen amb modificacions». El president de la CEA afirma amb contundència que «un dels punts forts per atreure inversió estrangera ha de ser la seguretat jurídica que passa precisament perquè coses com aquesta no passin». En quant a la moratòria que anuncia l'executiu per solucionar la situació, Altimir explica que «de moment no hem rebut cap comunicació oficial, si es fa la moratòria serà benvinguda, però caldrà igualment resoldre el problema, ja sigui canviant la Llei de la CASS, ja sigui posant una mica d'ordre en tot plegat». I ironitza «hem de desar totes les lleis que ens venen del segle XII en un armari i tornar a començar de nou». Altimir ja es va queixar de la cotització obligatòria per als membres del consell d'administració de les societats en la presentació de l'Informe Econòmic de la Cambra de Comerç Indústria i Serveis (CCIS) el passat 13 de setembre. En aquell moment va desitjar que «el Govern arregli aquest despropòsit en els propers mesos».

Una llei incompatible / Si en un principi la Llei de la CASS tenia tots els defectes ara es descobreix que tampoc no és la responsable de tots els descosits. El cert és que només obliga els administradors de les societats a cotitzar com a treballadors per compte propi. En canvi, la Llei sobre l'IAE defineix com a administradors tots els membres d'un consell d'administració. Ara, moltes societats en que els membres del consell d'administració cotitzen com a treballadors perquè també hi treballen, no saben a quin sant encomanar-se: «tenim una reunió demà amb el notari per estudiar com encarem aquesta nova situació que tampoc no tenim gens clara» va explicar ahir una empresària. La confusió és molt gran sobretot a les petites empreses. «Si no podem cotitzar com assalariats ho farem com autònoms, però de cap manera cotitzarem dues vegades, el que passa és que cal veure com ens afectarà tot això i si hem de canviar els estatuts de l'empresa». L'altre gran interrogant és si una persona que participa en més d'un consell d'administració, ha de cotitzar a la CASS vàries vegades. En aquest punt la CASS desmenteix i assegura que una persona només es declara i cotitza com autònom una vegada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT