PUBLICITAT

Els estocs dels últims dos anys podran deduir el valor del nou IGI

  • Es retornarà l'import en forma de crèdit fiscal que descomptarà en impostos fins al 2014
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre portaveu, Jordi Cinca, ahir a Govern Foto: ANA / M. T.

El Govern ha modificat la Llei de l'impost general indirecte (IGI), amb la voluntat de tancar la polèmica al voltant dels pagaments d'aquest nou tribut a les mercaderies importades des del 2010 fins a l'actualitat. Molts comerciants van demanar a l'Executiu prèviament que no es carreguessin aquestes, ja que havien passat per altres impostos i no trobaven just haver d'abonar novament un altre gravamen. El ministeri de Finances es va comprometre a solucionar aquest conflicte, i ahir mateix al Consell de Ministres va aprovar la modificació al text que possibilita una deducció.

Així, el titular de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va explicar ahir que ara els comerços tenen dos mesos per presentar la documentació de quines són aquestes mercaderies i quin va ser l'import que van pagar en el moment d'adquirir-les.

Cinca va fer èmfasi en el fet que es mirarien amb diferents criteris les existències comprades a majoristes importadors del país o les introduïdes directament al país. Tot i així, no es farà una devolució automàtica dels impostos indirectes ja pagats per aquestes. Sinó que es farà una deducció de les obligacions per a les properes declaracions de l'IGI. Com podria ser que algunes empreses tinguessin més drets en deducció que obligacions a pagar, el ministeri farà possible beneficiar-se d'aquestes deduccions fins a 2014. Cinca va insistir en què no es tractarà d'un retorn en efectiu d'aquests diners, sinó que s'aniran deduint. Serà una devolució en forma de crèdit fiscal.

D'aquesta forma, Govern tanca amb un problema que venia arrossegant tot l'any, i que ja havia declarat amb anterioritat que la solució en deducció era la que «millor conjuga els dos interessos», els del Govern i els dels comerciants. I que l'administració així no carregaria amb uns costos «més enllà del raonable».

Simplificació / El Govern va aprofitat aquesta modificació per fer correccions tècniques a la llei. Algunes d'aquestes eren fins i tot errors tipogràfics i faltes d'escriptura, que no compensaven l'obertura del text només per això.

La modificació més important introduïda va ser un nou paràgraf a l'article 55, que és el que regula l'obligació que tenen les empreses d'emetre una factura, per permetre que hi hagi modalitats simplificades. Així, es facilita el tràmit als petits comerços, a les transaccions que vagin destinades al consumidor final, així com als establiments que venguin productes sotmesos a diferents percentatges d'IGI. Com a exemple, Cinca va dir que no es vol que es detallin impostos per despeses petites com un cafè.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT