PUBLICITAT

Els expedients contra el diner negre augmenten un 42%

  • Les declaracions d'operacions sospitoses cauen de 22 a 21, motiu que el Govern espera millorar
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gràfic sobre la persecució del diner il·lícit. A la galeria Cinca i Fiñana, ahir a la presentació de la memoria.

Si bé aquest mateix any el Moneyval –l'organisme europeu que vigila el flux de diner negre– va donar un avís a Andorra demanant-li un esforç més gran en el control dels diners il·lícits, les darreres xifres que ha presentat la Unitat d'Intel·ligència Financera exhibeixen un clar augment en el desenvolupament d'aquesta tasca. Es dóna un aflorament del capital de procedència dubtosa que pot deixar veure una lluita més forta contra aquest.

El nombre d'expedientes tramitats l'any passat que van acabar en mans de la Justícia va estar de 263. Una xifra que representa un increment del 42,16% respecte del 2010, i a més situa aquest any com el més prolífic de la història de l'organisme, tal i com es mostra a la Memòria d'Activitats de la institució.

Dels 263 expedients tramitats el 2011, el text afirma que 244 van estar arxivats després d'efectuar les verificacions habituals. Queden en fase d'investigació i pendents per acabar quatre expedients del 2011 i altres cinc expedients d'anys anteriors, trobant-se el més antic a l'any 2007.

En general s'han incrementat en tots els conceptes amb l'excepció dels expedients oberts per declaracions d'operacions sospitoses, que s'han reduït de 22 a 21.

En aquest apartat es vol incidir amb formacions als subjectes obligats perquè declarin qualsevol operació sospitosa, com és la seva obligació, i així millorar aquestes xifres que, de moment, es poden considerar «molt modestes, per no dir preocupants», tal i com va explicar el cap de la Unitat d'Intel·ligència Financera, Carles Fiñana. Segons ell, aquesta és una de les demandes que amb més força reclama el Moneyval.

Tot i que un aflorament gran del diner negre podria donar a entendre que aquest ha augmentat al Principat, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va tancar contundentment aquesta conclusió. «El que no augmenta és la nostra vulnerabilitat, sinó que tanquem finestres», va explicar, a més d'afegir que «hem de facilitar que continuïn pujant les estadístiques, perquè això no significa que augmenti el blanqueig, mostra que el combatem».

Dels 263 expedients en blanqueig que es van realitzar, només van minvar les declaracions d'operacions sospitoses, que van passar de 22 al 2010 a 21 a l'any passat. Però es van compensar amb dades com els registres de societats, que van créixer dels 128 als 181.

Cinca va referir-se a aquestes declaracions sospitoses, que segons va confirmar abans Fiñana són poques per a la Comissió Europea, però que per al ministre és una xifra que prové d'un esforç notable. «Jo no sé si 21 declaracions són moltes o poques, però sovint els grans organismes no entenen com som nosaltres de petits», va declarar el titular de Finances. I va declarar que a Andorra «no som permissius» i que «tot allò que és important s'investiga» i es porta a la Justícia. «Estem impermeabilitzats contra el blanqueig i aquí ens coneixem tots», va estimar el ministre, que sí va reconèixer que es donen petites operacions difícils de parar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT