PUBLICITAT

Andorra la Vella aprova el 0% de cessió en sòl consolidat

  • Demà el ple comunal dóna llum verd a la proposta a la qual també adherirà DA
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rosa Ferrer, Jordi Ramon Minguillón i Eron Estany en un consell de comú a la capital. Foto: TONY LARA

El Comú d'Andorra la Vella aprova demà la reducció temporal del percentatge de cessió obligatòria de sòl consolidat fins al 0%. Amb aquesta mesura la capital pretén reactivar el sector de la construcció, i per extensió, els ingressos a les arques públiques, encara que la cosa sembli contradictòria. La cònsol Rosa Ferrer vaexplicar ahir que «la junta de govern ha pres la decisió després d'analitzar els informes tècnics que havíem demanat i que ratifiquen que es pot fer perquè tenim molt poques unitats de gestió directa i perquè la mesura només beneficiarà el sòl consolidat segons el nostre pla d'urbanisme, que va ser molt litigiós».

Recordant les 114 demandes a la Batllia i els 150 recursos a la Comissió Tècnica d'Urbanisme (CTU), Ferrer va insistir en què el sòl que es veu beneficiat per la cessió del 0%, a més de ser evidentment urbà i urbanitzable, no requereix cap inversió en serveis com ara enllumenat, clavegueram i altres xarxes, que ja hi arriben, cosa que potser no és el cas a la resta de comuns que fixen la cessió obligatòria al 5%. I és que alguns projectes d'habitatges unifamiliars que esperen la moratòria administrativa de nou mesos s'apliquen a sòl urbanitzable no consolidat, és a dir terrenys que necessitaran la col·laboració del comú per fer-hi arribar enllumenat, clavegueram i xarxa d'aigua potable, a més dels serveis d'higiene i neteja. Sigui com sigui, demà la majoria del comú de la capital aprovarà la mesura amb el vot a favor de dos dels consellers que seuen a l'oposició, Carles Torralba i Neus Farré de Demòcrates per Andorra (DA), i el vot en contra dels consellers del Partit Socialdemòcrata (PS), Marc Cornella i Josep Vila.

En la línia de Govern / Torralba, conseller que seu a l'oposició per DA, va argumentar ahir el vot a favor de la seva formació, en el fet que «es tracta d'una iniciativa que va promoure el Govern i perquè esperem que sigui un revulsiu per a la crisi». I va afegir: «Esperem que això porti nous projectes i que rellanci la construcció, un dels sectors més castigats, a més de contribuir també a les finances comunals i governamentals perquè la moratòria de cessió, no exclou que s'hagi de satisfer igualment els drets de construcció».

Torralba també va recordar que «sabem que hi ha projectes que es van retirar en el seu moment perquè el cost, entre drets i cessió, era molt elevat i que potser ara, amb la moratòria, tornaran a ser d'actualitat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT