PUBLICITAT

El COA aplegarà tots els olímpics andorrans pel 40è aniversari

  • Serà un cap de setmana especial per l'efemèrides amb una reunió de l'Executiu del COE a la capital
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Risco ?al centre de la imatge? i Martí, en la presentació dels actes pel 40è aniversari, ahir a la seu del COA Foto: TONY LARA

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) està d'aniversari. Compleix 40 anys d'existència i ha planificat per a aquest cap de setmana vinent el que el tresorer, Jacint Risco, va batejar ahir com un «cap de setmana olímpic». Una festa a la qual han convidat a tots els esportistes que han participat en uns Jocs Olímpics, que són els que en gran mesura donen significat a aquesta entitat.

Des del 1952 als d'hivern a Oslo amb Lluís Molné i Francesc Viladomat –i encara sota l'empara espanyola– fins els d'estiu de Londres 2012 amb Mònica Ramírez, Hocine Haciane, Dani Garcia, Cristina Llovera, Toni Bernadó i Joan Tomàs han estat 57 els esportistes andorrans que han viscut una o més experiències olímpiques. Tres d'ells, Francesc Viladomat, Esteve Dolsa i Esteve Tomàs, ja han mort però als seus familiars i els altres 54 se'ls espera divendres a les cinc de la tarda a la Casa de la Vall, on se'ls rendirà homenatge recolzat per una exposició fotogràfica de la història olímpica tricolor. Esmenes especials a Joan Tomàs i Toni Bernadó, dues llegendes vives del Principat per ser els que més vivències n'han viscut –cinc– amb l'afegit de que l'atleta és, a més, l'únic al món que ha fet cinc maratons olímpiques amb cinc classificacions prèvies. Dins d'aquest acte hi haurà una exhibició de la base de la Federació Andorrana de Gimnàstica amb representants de gairebé totes les altres federacions del Principat.

UNES 300 PERSONES CONVIDADES / Aquest serà el primer dels tres actes que ha planificat el COA. El segon acte es farà a continuació de l'homenatge als esportistes olímpics, amb un sopar per a ells i diverses autoritats de prestigi internacional vinculades a l'olimpisme. En total s'esperen prop de 300 convidats a l'àpat, que es farà a l'Art Hotel d'Andorra la Vella.

La presència de tanta personalitats forana es deu a que dissabte al matí, de 9.00 a 13.00 hores, es celebrarà la tercera trobada de l'Executiu del Comitè Olímpic Europeu, al qual hi assistiran representants d'una vintena de països del vell continent. «Fa dos anys que vam sol·licitar albergar la reunió i l ‘any passat ens van acceptar la demanda. Per això els 40 anys d'aniversari és relatiu...», va excusar-se Risco. I és que el COA va rebre l'alta com a Comitè el 1971, sis anys després d'iniciar els tràmits, tot i que fins el 1974 no va aconseguir ser afiliat del màxim ens internacional. Ara, doncs, han passat 41 anys, però segons el COA valia la pena esperar per poder viure aquest cap de setmana olímpic.

ROGGE NO PODRÀ VENIR / La llàstima és que no podrà venir Jacques Rogge, convidat pel COA però que finalment no podrà venir –oficialment– per problemes d'agenda. Sí que vindrà un altre pes pesat de l'olimpisme, l'irlandès Patrick Hickey, que serà una de les parts actives en una reunió de l'Executiu del COE que es presenta de gran interès per a l'esport del vell continent, ja que es debatrà si s'aprova o no la celebració d'uns Jocs Olímpics Europeus. El president del COA, Jaume Martí, va explicar: «El problema és que a Europa tenim masses competicions i per això no hi ha dates lliures en el calendari». La resta dels continents sí que en fan i per tant tot apunta a que es trobarà un forat per donar entrada a una gran cita que promogui més l'esperit olímpic. Sigui com sigui, Andorra serà el centre neuràlgic de l'olimpisme durant dos dies. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT