PUBLICITAT

La UIF incrementa els expedients en un 42,16% i vol que es denunciïn més les operacions sospitoses

  • La Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra ha presentat aquest dimarts la seva memòria d'activitats de l'any 2011 on es reflecteix un important increment de la tasca de l'organisme
25092012_uif
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i el cap de l'UIF, Carles Fiñana, durant la presentació de la memòria d'activitats de l'organisme, aquest dimarts al matí. Foto: ANA/ N.M.
La Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra ha presentat aquest dimarts la seva memòria d'activitats de l'any 2011 on es reflecteix un important increment de la tasca de l'organisme. Tal com ha assenyalat el cap de la UIF, Carles Fiñana, el nombre d'expedients que es van tramitar durant el 2011 va ser de 263, el que representa un increment del 42,16% respecte del 2010, i a més situa aquest any com el més prolífic de la història de l'organisme. En general s'han incrementat en tots els conceptes excepte els expedients oberts per declaracions d'operacions sospitoses, que s'han reduït de 22 a 21. En aquest apartat es vol incidir amb formacions als subjectes obligats perquè declarin qualsevol operació sospitosa, com és la seva obligació, i així millorar aquestes xifres que de moment es poden considerar 'molt modestes, per no dir preocupants'.
La tasca de la Unitat d'Intel·ligència Financera ha anat a l'alça en els darrers anys. D'una banda, l'avaluació del Moneyval va posar de manifest que calia dotar-la de més recursos, i de l'altra la UIF ha volgut incidir encara més en els seus objectius i s'ha convertit en un organisme més proactiu, com reflecteixen les dades de la seva memòria d'activitats del 2011. A més, tal com ha explicat el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, la creació d'una nova pàgina web de l'organisme (www.uif.ad) i la presentació pública de la memòria d'activitats responen a la voluntat de fer més transparent la UIF i de deixar clar el missatge que 'a Andorra no hi trobaran un centre de blanqueig de diners'. 

L'increment de l'activitat de la UIF es reflecteix principalment en els expedients que s'han tractat durant l'any 2011, i que tal com ha avançat el director de l'organisme, Carles Fiñana, es podrà tornar a observar al 2012. Al 2011 es van tramitar un total de 263 expedients, que són un 42,16% més que els 185 que es van tractar durant el 2010, i això es tradueix també en un increment dels imports que es dedueixen dels expedients i que per tant representen una possibilitat de confiscació. Durant el 2010 es van deduir 8,2 milions d'euros mentre que la xifra va incrementar-se al 2011 fins als 10,4 milions d'euros, que tal i com assenyala el director de la UIF són quantitats que en poder ser confiscades pels tribunals andorrans reverteixen en les arques de l'Estat.

Pel que fa a les causes de tramitació dels expedients, els més comuns són els registres de societats, on la UIF avalua les peticions, i en cas de veure algun fet que desaconselli l'obertura del negoci, ho tramet al Govern i aquest la denega. Al 2010 es van avaluar 128 casos, mentre que la xifra es va incrementar en un 41,41% al 2011 arribant als 181. Del total de registres de societats revisats, la UIF va trobar-ne onze desfavorables, i tal com ha indicat Fiñana, els motius pels que es van declarar desfavorables són confidencials i no es trameten ni tan sols al Govern. 

Pel que fa als expedients tramitats per cooperació internacional també van incrementar-se al 2011 en un 38,71%, passant dels 31 casos del 2010 als 43, que fan referència a les demandes fetes per les unitats d'intel·ligència financera d'altres països a Andorra. Gran part de la col·laboració internacional es dóna amb els països veïns, i en aquest cas els més comuns van ser 11 d'Espanya, 4 de Montenegro i 3 del Regne Unit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT