PUBLICITAT

Formacions d'empatia per als metges de la Seguretat Social

  • Els professionals mèdics reben ensenyaments sobre com oferir un tracte «més humà» al ciutadà
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una consulta mèdica Foto: EL PERIÒDIC

Per tal de millorar la comunicació amb la població, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social ha posat a disposició de tots ells una bústia de queixes i suggeriments que es pot utilitzar accedint a la seva pàgina web. Arran de les peticions rebudes durant aquest any, la parapública va notar un especial malestar de la ciutadania amb el tractament que els metges els donaven quan anaven a les seves consultes per a controlar, per exemple, una baixa mèdica. Veient aquesta situació, la parapública ha iniciat recentment unes formacions destinades als seus metges, per tal de millorar en empatia. La intenció és que els professionals mèdics ofereixin un tracte més humà que faciliti el diàleg amb els seus pacients.

La decisió ha estat presa des del consell d'administració vist l'allau de crítiques. «La gent es queixava que els nostres metges no eren suficientment agradables, educats», va manifestar el president de la CASS, Josep Delgado, i la situació es va convertir, per tant, en una problemàtica. Amb aquestes formacions s'intenta que el col·lectiu de metges de la parapública millori la manera de tractar la població, i si s'ha de dir que no, «que es digui però exposant el perquè». «A la gent se l'ha de mirar a la cara, se li han d'explicar les coses i fer-ho amb cortesia un cop creuen la porta de la consulta. Hem de saber estar al nostre lloc perquè som un control mèdic, però això no implica que no se li raonin els perquès», va afegir el president de la parapública.

Aquestes formacions, a la vegada, han de servir també a l'hora de gestionar l'augment del control de les baixes que s'està duent a terme els darrers mesos a la CASS, una tasca inclosa dins la política de contenció. Actualment part dels pacients que estan de baixa laboral han de fer més visites a la Seguretat Social per tal de frenar la picaresca. Sovint, per tant, les notícies que es donen a tots ells no són les que voldrien sentir. Un professional que sàpiga gestionar la situació, donar explicacions convincents i de la manera més agradable possible facilita aquesta relació metge-pacient, va exposar Delgado.

La bústia de queixes i suggeriments de la CASS està disponible a la seva pàgina d'internet i en cap cas tenen la qualificació de recurs administratiu. La resposta es dóna en un termini que no supera els 30 dies.

El raonador ja ho va alertar / Aquest tracte poc correcte que s'ha donat en algunes ocasions entre els metges de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i els seus pacients ja va ser alertat pel Raonador del Ciutadà, Josep Rodíguez, en el seu darrer informe anual. Durant l'any passat es van obrir diversos expedients de demandants que estaven de baixa i que havien tingut problemes de comunicació amb aquests professionals.

Per exemple, els arribava sense previ avís l'alta mèdica quan encara haurien d'estar de baixa, sense cap explicació per part de la parapública. I quan recorrien i presentaven informes mèdics per a justificar la malaltia, «són ignorats i no són tinguts en compte», va lamentar el Raonador.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT