PUBLICITAT

Odontologia i cirurgia estètica interessen als turistes

  • L'oferta de Salut i Benestar ha de ser un complement del turisme
24092012_salut
Un moment de la reunió de treball del clúster de Salut i Benestar de la iniciativa Actua, aquest dilluns al matí.. Foto: TONY LARA
La iniciativa Actua ha engegat, aquest dilluns, una nova fase de treball separat pels clústers que s'ha detectat que es volen potenciar. En aquests grups de treball s'ajuntarà la tasca del sector públic i el privat per aconseguir augmentar la seva productivitat, promoure la innovació i fomentar l'atracció de noves empreses. Aquest dilluns s'ha reunit el clúster de Salut i Benestar, que és el que de moment ha mostrat més resultats, ja que s'han pogut anunciar el nom de dues empreses del sector interessades en instal·lar-se a Andorra, Teknon i Medichem. El treball del grup parteix de la base que l'oferta de Salut i Benestar ha de ser un complement del turisme, i ha detectat que l'odontologia i la cirurgia són especialitats molt demanades entre els turistes de salut, i que, per tant, es podrien potenciar al país.
Professionals del sector de la Salut i el Benestar d'Andorra, incloent el sector públic i el privat s'han reunit aquest dilluns al matí a la sala d'actes de l'edifici del Prat del Rull per iniciar el treball de la iniciativa Actua centrat en el clúster de Salut i Benestar. La responsable de diversificació de la iniciativa Actua, Vanessa Royo, ha mostrat als assistents la manera de treballar fins ara i ha comentat la situació i les possibilitats del sector.

En els tres clústers que s'han detectat com a prioritaris fins ara, Salut i Benestar, Educació i Tecnologies de la informació, la idea és basar-se en sectors ja forts del país per donar-hi suport. En el cas de Salut i Benestar s'ha valorat que cal que vagi lligat del turisme, i per tant intentar promocionar el turisme de salut al país.

Analitzant la situació, Royo ha indicat que el cost, la disponibilitat, les llistes d'espera i la combinació de vacances i tractaments són les raons més freqüents per realitzar turisme de salut. A més, ha assenyalat les especialitats més demanades, i ha fet referència a la cirurgia estètica, l'odontologia, la salut preventiva, els tractaments de fertilitat, d'obesitat, l'ortopèdia o la geriatria.

Amb aquesta informació els participants en el grup de treball de la iniciativa Actua analitzaran com desenvolupar els sectors identificats al país. Pel moment, però, ja s'han detectat barreres que poden dificultar el seu impuls, com la falta d'accés a finançament, les dificultats per atraure i retenir professionals, els elevats costos de les infraestructures, la percepció de la manca d'institucions i incentius per a emprenedors, un marc regulador que es considera poc clar i lent per als processos administratius, una cultura d'emprenedors decreixent i adversa al risc, i la falta de posicionament d'Andorra com a marca internacional.

Per fer front a aquests obstacles hi ha alguns passos a emprendre, d'entre els quals, cal destacar a curt termini la millora d'infraestructures, promocionant terrenys públics o liberalitzant les tarifes de telecomunicacions. A més, es considera que cal facilitar el finançament i donar incentius fiscals per a fons de capital risc a més d'atraure professionals a través de les escoles de negocis i fomentar la cultura de l'emprenedoria.

D'entre les possibilitats de negoci, la iniciativa Actua destaca les clíniques de cirurgia estètica menor, algun centre internacional de ioga i medicina alternativa, una clínica odontològica centrada en turisme, un banc de teixits o tractaments cosmètics i antiedat.

Els responsables del sector han treballat sobre aquestes opcions i es continuaran reunint perquè tothom qui vulgui pugui aportar les seves idees, segons ha indicat el director de projectes estratègics del Govern, Josep Maria Missé. A més, el coordinador del sector privat del clúster, Pasqual Gracia, ha explicat que des del sector privat donen el seu punt de vista per poder posar-se en la pell dels possibles inversors.

Durant els propers dies també començaran a reunir-se els membres del clúster d'Educació i de Noves tecnologies, que analitzaran les situacions d'aquests sectors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT