PUBLICITAT

La CASS demana poder embargar els béns de les empreses deutores

  • La parapública busca mesures per frenar la morositat, que s'està incrementant «a un ritme molt important»
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ciutadans entren a la seu de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social Foto: TONY LARA

«La morositat s'està incrementant a un ritme molt i molt important. És un gran problema per la CASS», va manifestar el president del consell d'administració de la parapública, Josep Delgado. Aquesta situació ha obligat a la Caixa Andorrana de Seguretat Social a prendre mesures al respecte, intentant ampliar el contacte i mediació amb les empreses. Però per altra banda, Delgado va exposar que quan no hi ha solució amb aquestes societats que no paguen, caldria que la pròpia CASS pogués actuar sense haver de recórrer a la Batllia. «Una de les mesures que ens agradaria que es tingués en consideració és poder tenir la capacitat d'embargar els béns de les empreses que no cotitzen», va manifestar el president de la parapública. Aquest canvi es podria incloure dins el treball de modificació de la llei de la CASS, el qual el Govern vol tenir enllestit abans d'acabar l'any.

Delgado va opinar que el que acaba provocant l'augment de la morositat entre les empreses és alentir encara més els processos judicials, i per això demanen una via més àgil per a pal·liar-los. Per això «ens agradaria poder tenir uns embargaments preventius molt ràpids» quan la medicació no dóna els seus fruits, «tenir preferència per a fer aquests embargaments».

Tal i com va explicar el president de la parapública, el procés que es fa en l'actualitat és el següent. Quan una empresa deixa de cotitzar a la CASS –fet que també implica que acabin deixant de cotitzar els seus treballadors– el primer que es fa és parlar amb ella per intentar arribar a un acord i no ofegar-la encara més econòmicament. Si s'arriba a un acord i aquest es compleix, «anem fent». Però la problemàtica es dóna quan l'empresa segueix sense pagar malgrat els esforços. És llavors quan la Seguretat Social va a la Batllia i s'inicia un procés de reclamació. I tenint en compte la saturació actual que hi ha a la instància judicial, el procés s'allarga en el temps, de vegades d'una manera gairebé indefinida.

La llei del 2008 agreuja la situació / La crisi econòmica i la pèrdua de beneficis de moltes empreses que abans del 2008 anaven bé és la principal causa d'aquest augment preocupant de la morositat. Però Delgado en va apuntar un segon, que no ha fet més que empitjorar la situació. Parlem de la reforma de la llei de la CASS que es va aprovar l'any 2008. Fins llavors, quan una empresa no pagava, el treballador es quedava al cap de poc temps sense cobertura de seguretat social. Com a conseqüència d'aquest fet, l'assalariat feia mesures de pressió vers el seu empresari. «I si l'empresari no volia tenir problemes amb els seus treballadors la seva prioritat era pagar a la CASS, per por a que els treballadors es revoltessin», va exposar Delgado. Era, per tant, un element que obligava als empresaris a pagar.

Però a partir dels canvis a la legislació es va millorar la cobertura al treballador. Bones notícies per als assalariats, però en contrapartida «es va eliminar la tensió sobre l'empresari». Perquè ara si l'empresa deixa de pagar a la Seguretat Social el treballador segueix tenint cobertura durant uns mesos. Per tant, ja no hi ha tanta pressió dins l'empresa i «ja no és tan prioritari pagar les cotitzacions a la CASS», va exposar Delgado, afegint que en l'actualitat l'empresa «segurament paga abans als proveïdors, als bancs, etc.».

Per tot, Delgado va concloure que la modificació legislativa feta al 2008 els ha perjudicat considerablement, contribuint a augmentar els índex de morositat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT