PUBLICITAT

El túnel de la N-145 estarà enllestit a mitjans de novembre

  • S'instal·larà una rotonda a l'entrada de la frontera per facilitar els canvis de sentit
EL PERIÒDIC
VALLS DE VALIRA

Periodic
Un tram en obres a la N-145 i el túnel del Bordar a l'esquerra Foto: TONY LARA

El nou túnel de la N-145, que s'anomenarà del Bordar, estarà enllestit al novembre. Així ho va confirmar el cap de la Unitat de Carreteres de l'Estat a Lleida, Juan Antonio Romero, que va indicar que per aquelles dates també finalitzaran els treballs de construcció del nou accés a Anserall, i del fals túnel de Cal Pelaire, a tocar de la rotonda d'Arcavell. A banda d'aquesta, que ja és una realitat, també està previst que s'instal·li un nou punt rodó a l'entrada sud de la frontera per evitar que els vehicles hagin de creuar tota la duana per fer un canvi de sentit, i que doni accés a una nova zona d'aparcament. Es preveu que la totalitat de l'obra la N-145 estigui enllestida el juny vinent, informa l'ANA.

Amb un cost total que supera els 25 milions d'euros, les obres de condicionament de la N-145 van iniciar-se el 2009 i estava previst que quedessin enllestides a mitjans del 2011, però les restriccions pressupostàries del Govern espanyol han fet que els treballs hagin acumulat un retard de dos anys, ja que la data de finalització està prevista pel juny de l'any vinent.

Romero va explicar que actualment les obres estan en un dels seus punts de «màxima activitat», i que hi treballen una quarantena de treballadors. L'objectiu dels treballs és millorar la carretera renovant el ferm, creant cunetes de seguretat, substituint els sistemes de contenció i millorant els accessos, amb la construcció d'una rotonda a l'encreuament d'Arcavell i Civís, que ja està en servei, i de dos passos superiors i un d'inferior.

A més, també es milloren quatre punts conflictius: es construeix un túnel de 400 metres per eliminar un revolt pronunciat al punt quilomètric 2, un nou accés a Anserall amb un viaducte sobre el riu Valira, i es crea un fals túnel per evitar despreniments en una zona pròxima a la nova rotonda d'Arcavell. Finalment, els treballs també inclouen una «reordenació i urbanització» de la part sud de la duana espanyola, amb la construcció d'una rotonda per permetre el canvi de sentit abans d'entrar al punt fronterer, i un aparcament per a camions.

El cap de la Unitat de Carreteres va manifestar que la carretera mantindrà un carril de circulació per sentit, però que es fa una petita ampliació de l'amplada de la plataforma per millorar-ne la seguretat, i es mantenen els dos carrils en sentit Andorra a la sortida de la Seu.

Interior / En aquests moments, segons Romero, l'obra civil del túnel del Bordar ja està feta i s'estan enllestint les instal·lacions de l'interior i l'enllumenat, amb l'objectiu que «s'obri a la circulació a mitjans del mes de novembre», coincidint amb l'anul·lació del desviament de trànsit que es va posar en servei al juliol per treballar en el nou enllaç d'Anserall. Pel que fa al fals túnel de Cal Pelaire, que evitarà la caiguda de pedres a la carretera, d'aquí a dues o tres setmanes es deixarà de fer pas alternatiu als vehicles, posant fi a les retencions. Es preveu que a l'octubre s'instal·lin les bigues, de manera que quan entri en servei el nou túnel, aquesta obra quedi «enllestida».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT