PUBLICITAT

Els jutges i els fiscals andorrans són els segons millor pagats a Europa

  • El nombre de casos a la Batllia va augmentar un 38% i la mitjana de processos resolts un 41,2%
LUIS GARRIDO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Interiors de la Batllia, en una imatge d'arxiu Foto: TONY LARA

Els jutges i fiscals andorrans són els segons millors pagats a Europa. Així ho especifica la Comissió Europea per a l'eficàcia de la justícia en el seu darrer informe. Aquest compara als diferents estats del continent i certifica que només a Suïssa l'aparell judicial gaudeix d'un salari superior que a Andorra. Tant els integrants de la magistratura com els de la fiscalia cobren al seu primer any un total de 69.814 euros nets al nostre país.

En total brut, els andorrans no són els representants europeus de la justícia millor pagats, amb 73.877 euros, ja que Anglaterra, Escòcia, Noruega i Dinamarca tenen jutges millor pagats abans d'impostos, però la fiscalitat elevada d'aquests estats fa que acabin amb menys ingressos naturals a finals d'any que aquí.

El país que millor paga als seus jutges i fiscals és Suïssa, amb 100.965 euros nets per als primers i 85.375 per als segons. En salari brut, també tenen la fiscalia més ben pagada i, a l'igual que Andorra, els treballadors als tribunals es beneficien d'unes mínimes taxes al país dels Alps.

Mateix salari per als fiscals / Andorra és l'únic estat europeu juntament amb Espanya i Itàlia on els jutges guanyen el mateix que els fiscals, al menys durant el seu primer any al càrrec. Del que guanyen en el futur, les dades de la Comissió Europea indiquen que aquí és la meitat, ja que els professionals que es queden a Andorra, segons es desprèn del text, compaginen la seva activitat amb altres feines judicials a Espanya i França.

Uns països veïns que es troben molt lluny en salaris per a la justícia. A Espanya, on les dades de salaris nets varien, en brut tant uns com altres arriben als 47.494 euros. El que podria ser una mitjana d'uns 33.000 nets per a una persona de 45 anys amb dona i sense fills.

A França, els magistrats reben 31.599 euros nets i els fiscals uns 400 euros més. El que es pot extreure de l'informe és que els andorrans estan més ben remunerats, no només en salari, sinó en comparació amb la resta de la població. Al veí del nord, el que guanya un jutge és 1,2 vegades el salari mitjà del país, i a Espanya un 1,5. Al Principat, en canvi, són 3,1 vegades el que rep en mitjana el ciutadà andorrà.

Altres dades d'interès que surten a l'informe de la Comissió Europea indiquen que Andorra és un dels països on més s'han incrementat els casos que arriben a la justícia, amb un 38%, el que podria explicar que es produeixin retards a la Batllia. Descomptant Geòrgia i Romania, que han tingut processos de canvi en els seus models judicials i han vist duplicats el nombre de casos, Andorra ha sigut un dels països amb més augment de processos –la mitjana europea és de 13,3%–, tenint en compte les dades de la Comissió Europea, que són de 2010, l'últim any amb dades. En tot cas, també va augmentar la mitjana de casos resolts, que van estar el 42,1% del total, un avenç força important si es mira la mitjana al continent, de 9,9%. Al 2010, Andorra va tenir 4.869 casos criminals, 205 d'ofenses severes i 4.664 casos menors. Després de San Marino i Armènia, és el país amb menys processos judicials. Luxemburg, per exemple, va tenir més de 29.000 casos en total amb la meitat de la població.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT