PUBLICITAT

Els recursos bancaris creixen un 12,9% i arriben a un màxim històric

  • Els beneficis del sector financer van caure un 2% al 2011 i les inversions van augmentar un 4%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un client treu diners d'un caixer automàtic del país Foto: TONY LARA

Tot i la situació de crisi global i al país, el sector financer treu pit i ja comença a parlar tímidament de recuperació. Si bé els números positius que lloen les entitats estan relacionats amb les operacions internacionals i reconeixen que, de moment, el mercat local encara és complicat. Així ho destaca l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA), que va publicar ahir la seva memòria anual amb les xifres de l'exercici anterior.

Al text s'afirma que al llarg del 2011 «s'ha constatat una recuperació en el sector financer». La xifra que més enlluerna els bons auguris és l'augment als recursos gestionats dels clients, que es van disparar un 12,9%, per acabar situant-se en un total del sector en 31.089 milions d'euros. Això sí,«tot i la davallada de la demanda interna donada la recessió econòmica que afronta el país», confirma l'ABA.

L'associació bancària destaca al seu informe que, gràcies a aquests recursos gestionats –que inclou els dipòsits de clients i la mediació per compte de clients– «el sistema financer andorrà ha confirmat la seva solidesa» al llarg d'aquest any passat i «ha donat mostres de solvència en un context internacional particularment complex per al sector bancari».

Es tracta d'una xifra que, tal i com explica l'ABA, confirma la tendència avançada per la Síntesi d'indicadors socioeconòmics d'Andorra publicada per BPA el passat mes d'abril. En aquell moment, l'entitat va parlar d'unes dades similars. BPA va publicar que es van incrementar els recursos un 14,2% durant el 2011 superant els 30.000 milions d'euros. I sobretot, que representava un màxim històric i superior als nivells assolits el 2006 i el 2007.

En aquest sentit, la mediació de clients ha augmentat prop d'un 20%, que representen el 65% dels recursos gestionats.

De la mateixa manera, es fa referència també a que les ràtios de solvència i de liquiditat estan «entre les més elevades dels països europeus», així com «el bon comportament del procés d'internacionalització» de la banca andorrana.

Crèdit Andorrà és l'entitat que lidera el mercat amb el 32,87% de recursos gestionats, seguida d'Andbank amb 29,46%, Morabanc amb el 19,60%, BPA amb el 14,61% i el BSA amb 3,88%.

Més recursos propis / Els recursos propis també s'han incrementat, arribant als 1.725 milions d'euros. Les xifres de Crèdit Andorrà, amb 646 milions d'euros, representen el 37,4% dels fons propis del sector. Li segueixen Andbank amb 406 milions d'euros, Morabank amb 323, BPA amb 295 i BSA amb 53 milions d'euros. Dins del passiu, els dipòsits de clients continuen tenint el major pes. L'actiu de la banca andorrana ha augmentat un 6,8% respecte del 2010 situant-se en 14.102 milions d'euros. Crèdit Andorrà disposa del 38,4% del total d'actius del sector. El segueixen Andbanc amb un 23,8%, Morabanc amb el 16,7%, BPA que té un 16,5% i Banc Sabadell amb 4,3%.

Pel que fa als beneficis, el 2011 han baixat un 2% en el conjunt de les cinc entitats bancàries, passant de 200 milions d'euros a 196 milions d'euros. El Grup Crèdit Andorrà també se situa al capdavant amb el 35,7%.

Les inversions creditícies han augmentat un 4% respecte el 2010, passant de 7.136 milions d'euros a 7.431 milions d'euros. L'ABA destaca aquest increment com la recuperació de la confiança en les mercats financers. Crèdit Andorrà amb el 41,88% de les inversions creditícies (3.112 milions d'euros) se situa per davant dels cinc bancs andorrans. Segueixen Andbank amb el 23%, BPA i Morabanc amb el 14,8% i BSA amb el 5,4%. El que ha tingut una variació més alcista ha estat BPA amb un 19,47% respecte la inversió creditícia que havia fet aquesta entitat durant el 2010.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT