PUBLICITAT

Tremp inaugura l'exposició 'El Pallars il·lumina Catalunya'

  • La mostra itinerant es podrà visitar a Barcelona a partir de mitjans de novembre
EL PERIÒDIC
TREMP

Periodic
Reproducció una tenda de campanya dels treballadors Foto: ACN / MARTA LLUVICH

L'exposició itinerant El Pallars il·lumina Catalunya, que es va inaugurar dijous a Tremp, descriu l'aportació del Pallars a la industrialització de Catalunya a través de la hidroelectricitat. Analitza les necessitats energètiques en la industrialització de Catalunya, l'arribada de les empreses hidroelèctriques al Pallars a començaments del segle XX, la transformació del Pallars i de Catalunya, i l'expansió de l'explotació hidroelèctrica al Pirineu entre 1940 i 1985.

Aquesta mostra, que forma part de la commemoració del Centenari de les hidroelèctriques al Pallars, aborda tres qüestions: el desenvolupament de la indústria hidroelèctrica al Pallars marca l'inici de la segona revolució industrial a Catalunya i orienta el futur econòmic i la modernització del país, les obres tenen un fort impacte en el paisatge i la societat pirinenca de la primera meitat del segle XX i condicionen el desenvolupament futur d'aquest territori i les infraestructures hidroelèctriques tenen un gran interès en l'enginyeria del segle XX i representen actualment un patrimoni industrial singular que cal posar en valor.

El desenvolupament de la indústria hidroelèctrica al Pallars, l'any 1912, marca l'inici de la segona revolució industrial a Catalunya, la qual va orientar el futur econòmic i la modernització del país. A principis del segle XX, la indústria catalana es veia ofegada per la manca de carbó. Escàs a Catalunya, s'havia d'importar d'Anglaterra i la proximitat de la Primera Guerra Mundial no facilitava aquest comerç internacional. Calia trobar una nova energia que assegurés la continuïtat de la indústria catalana. La força dels rius del Pirineu van ser la solució.

Els rius oferien el seu aprofitament per a la generació d'energia elèctrica. Persones emprenedores com Emili Riu, Carles Montañés o Frederick Stark Pearson van construir les tres primeres centrals hidroelèctriques al Pirineu. Transformarien radicalment la societat i el territori on s'ubicaven, alhora que contribuïren a reduir la dependència del carbó i a enlairar estancada indústria catalana.

La disponibilitat d'electricitat suposava estalviar energia, facilitar la mecanització de la producció i millorar la qualitat dels manufacturats. La indústria es va diversificar i es van desenvolupar noves activitats industrials. La indústria hidroelèctrica va facilitar una etapa de desenvolupament industrial, comercial i financer a Catalunya. Barcelona passa a ser una ciutat il·luminada i Catalunya es converteix en una de les principals zones industrialitzades d'Europa, informa l'ACN.

L'exposició mostra com la construcció de les centrals hidroelèctriques al Pirineu transforma el paisatge de manera sobtada. Desapareixen hortes i pastures, molins, ponts o ermites que eren referents de la vida quotidiana i apareixen preses, centrals, torres i cables de transport elèctric. Canvien els colors del paisatge amb els conreus de regadiu i una làmina d'aigua que pinta de blau la terra de la Conca de Tremp i els llacs de la Vall Fosca.

Modernitat / La societat també es transforma. Les obres hidroelèctriques representen una porta oberta a la modernitat expressada amb el desenvolupament del sistema de relacions econòmiques capitalistes però també, la transformació ambiental, social i cultural. Amb la disponibilitat d'electricitat es reforcen les activitats econòmiques tradicionals, es desenvolupa el sector terciari i el turisme; hi ha canvis en el treball amb la introducció de llocs de treball estables i amb un sou fix; noves persones introduiran noves mentalitats, noves estructures familiars i noves formes de socialització i d'organització social.

Està previst que la mostra viatgi a localitats com Barcelona Lleida, Madrid, Sant Cugat del Vallès i Terrassa durant l'any que ve.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT