PUBLICITAT

L'estudi sobre les pensions dels funcionaris omet molta legislació

  • La plataforma constata que el lletrat no té en compte les lleis i reglaments que regulen cada cos
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els representants sindicals dels treballadors dels cossos especials i altres sectors de la funció pública reunits Foto: ÀLEX LARA

El Govern va trametre ahir a la Plataforma de funcionaris l'informe jurídic que va encarregar al catedràtic en dret administratiu de la Universitat de Barcelona, Joaquím Tormos Mas, per retallar els compromisos adquirits amb els treballadors de l'Administració pública, en l'àmbit de les pensions. El portaveu de la Plataforma, Joan Torra, va explicar ahir que «el primer que ens ha sorprès molt és que l'estudi només es basa en la Constitució i en la llei de la Funció Pública, i no veiem per enlloc la legislació que regula el Cos de Policia, els agents de Duana i els del Centre Penitenciari». I va afegir que el document «tampoc recull altres reglaments, decrets i normativa que afecta al cos de Bombers i els mestres». Els funcionaris es pregunten perquè el lletrat fa omissió de tota aquesta normativa «si més no, ens sorprèn que no tingui en compte la llei de la Policia, el Codi de Duana o la llei del Centre Penitenciari». Torra, que també va explicar que el document es troba ara en mans dels advocats contractats pel funcionariat, també es demana «si el lletrat català ha tingut accés a tota la documentació, és a dir, a tot el plec de lleis necessari per emetre el seu veredicte».

El que sí entenen els funcionaris sobre el dictamen emès per Tormos és que el lletrat defensa que la Constitució garanteix la seguretat social a tots els ciutadans i el dret a una pensió digna però que l'edat de jubilació i la cobertura de la pensió són de «perspectiva de dret». Així, els funcionaris temen que l'informe no els sigui gaire favorable malgrat que la regla màxima, la Constitució els garanteix una pensió digna; «perquè l'edat de jubilació a la CASS continua sent de 65 anys, mentre que a molts de nosaltres se'ns obliga per llei a jubilar-nos als 60 anys, o sigui que no tindriem pensió» argumenta Torra. I continua: «Tampoc no sabem, en el cas que se'ns atorgui la jubilació als 60 anys, quin percentatge del sou ens cobrirà, si serà del 70%, del 60% o del que es vulgui, perquè sembla ser que això es pot legislar a discreció». No obstant això, la Plataforma espera l'opinió dels seus advocats per emprendre futures accions, malgrat que des de començament de setmana, el posicionament dels funcionaris, sobretot els dels cossos especials, sembla cada vegada més allunyat del de Govern, que no vol reconèixer la cotització mensual del 2% del salari que fan els policies a un fons de pensions inexistent. I és que si en el fons no hi ha diners, tampoc no deixa de ser cert que els policies han cobrat cada mes un 2% menys de nòmina per al dia de demà, però ara no hi ha ni el diners ni el demà. De la mateixa manera els bombers i els duaners reclamen un fons que en teoria també estava fet.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT