PUBLICITAT

Canillo vol aportar un vessant intergeneracional al projecte dels horts socials

  • Una cinquantena de padrins han assistit aquest dijous a la 8a trobada interparroquial dels horts socials que s'ha celebrat a Canillo
20092012_horts1
Els padrins han intercanviat experiències al voltant del cultiu dels horts. Foto: ANA
Una cinquantena de padrins han assistit aquest dijous a la 8a trobada interparroquial dels horts socials que s'ha celebrat a Canillo. En el marc d'aquest acte, el cònsol major de la parròquia, Josep Mandicó, ha anunciat que volen apropar els joves al projecte dels horts socials perquè coneguin el funcionament dels cultius i intercanviïn experiències amb els padrins. Així, Mandicó ha indicat que s'està treballant amb les escoles per realitzar 'dies temàtics' entre la gent gran i els joves. Per la seva part, la Fundació Julià Reig ja prepara la nova edició del llibre que recull les experiències dels hortolans, unes vivències que els padrins valoren tant per la possibilitat de conrear els seus propis aliments com pel fet de compartir una estona d'esbarjo amb altres persones, han explicat.
La 8a trobada interparroquial dels horts socials ha aplegat una cinquantena de padrins així com els responsables de les àrees de social i de les cases pairals de les diferents parròquies. La bona afluència és un dels aspectes que ha destacat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, com també 'l'orgull' amb què els padrins canillencs han mostrat les seves parcel·les als companys de les altres parròquies. 

Des de Canillo, Mandicó ha indicat que és el tercer any que participen en el projecte d'horts socials amb nou parcel·les i que si incrementa la demanda hi ha possibilitat d'ampliar la zona de conreu. 

A més, de cara a la propera temporada d'horts, el Comú vol incloure la participació dels joves en el projecte perquè aquests 'comencin a saber què és el cultiu dels horts'. Amb aquest objectiu treballen amb les escoles per organitzar dies temàtics entre la gent gran i els alumnes on es promogui l'intercanvi d'experiències i de coneixements. 

Per la seva part, la directora de la Fundació Julià Reig, Maria Martí, ha celebrat la participació dels avis tant en el projecte com en la trobada. 'Tenen ganes de conèixer com treballen els avis d'altres parròquies i és una gran satisfacció', ha apuntat. 

Martí també ha informat que ja s'està preparant una nova edició del llibre que recull les vivències dels padrins. S'estan decidint els temes que s'abordaran, ha manifestat, ja que es tracta de projectes bianuals. L'important és recollir el seu testimoni i 'està molt bé que vegin recompensat el seu esforç', ha afegit.

Els padrins han valorat sobretot la distracció que proporciona l'activitat als horts, el conreu dels seus propis aliments i les relacions socials que fan. 'Quan et jubiles no tens res a fer', ha afirmat un dels hortolans de la capital, Josep Lluis Franco. Amb els horts pots 'distreure't una estona i et donen una producció pròpia que té un sabor que no té cap producte que puguis comprar', ha destacat. L'hortolà de Canillo, Antoni Torres, també ha explicat que no ha de comprar en tot l'any i ha indicat que l'hort és 'una bona oportunitat' per passar l'estona cuidant-lo i regant-lo.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT