PUBLICITAT

Salut es compromet a negociar amb el sector els criteris i les condicions d'accés al nou model sanitari

  • Les primeres valoracions dels col·legis i associacions professionals del sector sanitari sobre el nou model són positives
20092012_colegis2
Un moment de la reunió mantinguda amb els col·legis professionals. Foto: SFG
El Ministeri de Salut i Benestar ha presentat aquest dijous el nou Model Andorrà d'Atenció Sanitària (MAAS) davant dels col·legis i associacions professionals del sector. La ministra, Cristina Rodríguez, vol que tots ells s'impliquin en el procés d'implantació d'aquest model, i s'ha compromès a negociar i acabar de precisar amb el sector tot el que fa referència als criteris dels professionals referents i no referents, i les condicions d'accés al MAAS. Les primeres valoracions fetes pels col·lectius són positives, ja que veuen els canvis com un pas en la reordenació del sistema, i han destacat que són canvis importants que afectaran tant als professionals com a la població.
Després de presentar el nou MAAS als professionals, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha explicat que ara cal elaborar un calendari per als tres propers mesos, amb l'objectiu d'anar validant els criteris i els protocols d'aquest nou model amb els col·legis i associacions, ja que 'hi ha aspectes que no podem decidir sols'. Rodríguez s'ha mostrat optimista en veure que els diferents col·lectius s'estan implicant molt en els canvis que s'han proposat, i ha destacat que ells han de poder tenir forà de negociació i per fer propostes.

Durant la reunió han sorgit dubtes al voltant de si es disposaran de suficients recursos, per exemple en el cas dels metges de família o de capçalera, i també s'ha parlat sobre quina serà la noció de professional de referència en cada àmbit, ja que no serà el mateix en l'àmbit dels laboratoris o de les farmàcies que en el cas dels metges. De tota manera, Rodríguez ha dit que és important iniciar la prova pilot amb els diabètics el més aviat possible, ja que serà justament quan es podrà veure de manera pràctica què funciona i què no. La intenció és que la prova ja es pugui iniciar l'any vinent.

La ministra també ha dit que amb el nou model es vol potenciar el rol de tots els tipus de professionals que intervenen en l'atenció integral, ja siguin infermeres, logopedes, dietistes o psicòlegs. Aquesta voluntat és interpretada per als professionals com un pas endavant per poder arribar a la total integració dins de la sanitat pública, tal com ha destacat Marta Pons des de l'Associació de Dietistes. Pons ha indicat que encara no s'ha concretat si aquest servei estarà finançat per la sanitat pública, però estan satisfets en veure que aquesta figura 'té cabuda dins del sistema de salut'. En aquest sentit, la ministra ha dit que cal acabar de tancar la cartera de servei de manera que si aquestes figures formen part d'una xarxa d'atenció integral, podran estar reemborsades per la CASS. 

D'altra banda, des del Col·legi d'infermeres i llevadores, Mònica Duran ha manifestat que valoren positivament el nou model i que es preveuen canvis importants tant per als professionals com per a la població, per la qual cosa tothom s'hi ha d'involucrar. Duran ha afegit que la manera de treballar tindrà més guies i més protocols, però cal evitar que es burocratitzi massa. També ha destacat que és urgent que es reguli la professió de la infermeria, i a partir d'aquí, que es millori l'aportació que pot fer la infermeria en la població.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT