PUBLICITAT

Els treballadors de l'Administració rebutgen de ple noves retallades

  • La Plataforma reclama l'estudi actuarial de les pensions dels funcionaris al Govern abans de negociar
C. GARNICA / G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els representants dels diferents sindicats dels treballadors de l'Administració intercanviant opinions a la caserna de Bombers de la Massana, ahir Foto: ÀLEX LARA

Anit la Plataforma de funcionaris es va reunir per acordar accions de protesta que facin desistir el Govern d'aplicar més retallades al sector públic. I mentre que, a la tarda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, afirmava que «des del Govern tenim la tranquil·litat i el reconeixement que almenys afrontem el problema», el secretari general de l'Unió de Sindicats d'Andorra (Usda), Gabriel Ubach, anunciava que «volem demanar responsabilitats a tots els governs que estaven compromesos en proveir el fons per a les jubilacions complementàries, per no haver-ho fet». I va transmetre el sentiment de tot el funcionariat en pes. «Els funcionaris no tenim cap culpa del que està passant i en relació als nostres companys policies, vull reiterar que per dignitat, qui hauria de dimitir és el Govern».

Més tard, al vespre, la Plataforma va reunir tots els sindicats de funcionaris, els dels cossos especials –que també integren els treballadors de l'educació–, i els treballadors adscrits a l'Administració central i a l'Administració de justícia per valorar les accions que podien emprendre. El portaveu de la Plataforma, Joan Torra, va explicar però, que «de moment els companys dels dos sindicats més importants, en quant a nombre d'afiliats, no han pogut analitzar la proposta i ens han demanat una mica més temps per reunir-se».

Així, tot i que «la majoria va manifestar el rebuig total a la proposta del Govern», el Sindicat de treballadors de l'Educació Pública (SEP) i l'Associació de treballadors adscrits a l'Admnistració general (Apaag), es reuniran aquesta setmana per debatre sobre la qüestió. Els altres cossos especials, però, sobretot el de Duanes i de la Policia, que reclama el deute que Govern va contreure, «volen demanar responsabilitats polítiques a qui calgui, de fet tots estem demanant assessorament a lletrats», va afegir Torra. I va recordar amb un cert regust amarg que «quan les eleccions, el cap de Govern ens va venir a veure i ens va assegurar que no es tocaria cap dels drets que havíem adquirit». I és que el tema de la jubilació dels funcionaris no era nou. Torra reconeix haver començat a pactar-lo amb el govern de Jaume Bartumeu. «En aquell moment vam obrir unes taules de treball per canviar el sistema ja que era insostenible, però la proposta que se'ns va fer recollia que Govern posava els diners que faltaven al fons i que a partir d'aquí compartíem l'aportació tots, els funcionaris i el Govern, per igual, amb una cotització del 3% a parts iguals». Una proposta que ara és inviable, perquè tal com explica el ministre de Finances, els diners no hi són. Ahir a la tarda. Cinca va reiterar que «els 280 milions no han desaparegut, no poden desaparèixer perquè no hi han estat mai. Si l'Estat té uns ingressos anuals de 339 milions no és tan difícil posar-los al pressupost». I va lamentar que «els cossos estan fent manifestacions més pròpies d'un final de negociació, quan encara no les hem iniciat».

En opinió dels cossos especials però, «hem reaccionat al moment, perquè no creiem en les bones intencions del Govern» va explicar Torra. I va argumentar «en el que havia de ser la negociació de les primeres retallades, ens ho vam creure i al final no es va tocar ni un punt ni una coma del document que ens van presentar». El portaveu de la Plataforma continua «seguirem fent pinya i esperem el suport de la resta de funcionaris perquè Govern torni a considerar les reformes que vol introduir i que ens semblen molt injustes».

Una Cotització impossible /Si els policies perden el 2% que van aportar al fons de jubilació fins l'any 2004, –a partir d'aleshores la jubilació anticipada als 20 anys de servei deixa d'existir–, no són els únics que havien de tenir un fons amb diners. En teoria, els agents de duana i els bombers també en tenien un. El fons dels duaners s'alimentava amb part dels ingressos per sancions i el fons dels bombers amb part dels ingressos per serveis prestats. Dit i fet, però, si els fons consten en la normativa que regeix cada cos, el «cert és que mai s'han proveït». Emparats per la Llei de la funció pública, molts treballadors no es van queixar. «Ara si hem de proveir el fons de jubilació començant des de zero haurem de cotitzar el 30·% del salari per poder-nos jubilar als 60 anys i cobrar una pensió decent». I és que a diferència dels altres treballadors de l'Administració, els bombers i els policies tenen l'obligació per llei de jubilar-se als 60 anys. «I quin salari reps de la CASS ?» Ben poca cosa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT