PUBLICITAT

La Policia andorrana nega haver fet una vaga de zel encoberta

  • El agents van rebre una circular dimarts per identificar un sospitós de robatori
LAIA F. MAROT/ ÈLIA ORTS
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ampliació de la circular en contra de les retallades dels sindicats de policia espanyols. Foto: SP

Va ser la policia andorrana o la policia espanyola qui va fer vaga encoberta dimarts passat? La policia espanyola segur. L'andorrana ho va negar ahir a través dels seus dos sindicats, el SIPA i el CFPA, com també ho van negar diversos membres del cos.

Pel que fa a la Policia Nacional (CNP) espanyola, aquesta està convocada cada dimarts pels seus sindicats a dur a terme accions de protesta contra les retallades que estan patint a Espanya, l'anomenen «jornada de lluita» , tal i com s'especifica en una circular informativa penjada a la web del Sindicato Profesional de Policia. Coincidint amb aquesta reivindicació, van ser diverses les veus que van acusar ahir la Policia andorrana d'haver fet també una vaga encoberta, aturant més vehicles de l'habitual a la frontera. Segons ha explicat a EL PERIÒDIC un membre d'aquest cos, sí van aturar més vehicles, però ho van fer perquè «vam rebre una circular el dimarts amb la descripció d'un sospitós d'haver comés dos furts amb força, i en el qual s'especificava que tots els agents procedissin a la identificació d'aquells de característiques similars», i en cap cas perquè estiguessin duent a terme una vaga encoberta.

La informació, «falsa» segons el comunicat del SIPA, apareguda en un mitjà que afirmava que la policia andorrana estava duent a terme una vaga de zel encoberta, va caure molt malament al cos de Policia, ja que, tal i com va informar un altre dels seus membres, «els agents destinats a la frontera dimarts estaven fent la seva feina, seguint les ordres que donen els comunicats interns per a la cerca dels sospitosos», a més aquest va manifestar el descontent general per haver rebut «indirectament del Govern l'amenaça d'obrir-los un expedient».

Pel que fa a l'Executiu, el ministre portaveu Jordi Cinca va declarar ahir que des del Govern són conscients que dimarts es van produir retencions, «però no es pot qualificar de vaga de zel ja que no s'ha fet constar des de qui ho hauria d'haver fet constar: la Policia», i va afegir que «també s'ha de tenir en compte que a una frontera hi ha cossos de dos països» i que preferia «no fer una teoria d'un fet puntual que va passar dimarts». De totes maneres, Cinca va dir que «estarem a l'aguait» i que el què ha de quedar clar és que «el cos de Policia no pot fer cap acció d'aquest tipus. Pot defensar els seus drets personals però això no és compatible amb fer una vaga de zel. Ho diu la llei. No es pot alterar un servei imprescindible». Fonts properes al Govern van explicar que l'Executiu està convençut que la policia andorrana va fer vaga encoberta, però que no tenen proves suficients per demostrar que els agents estaven infringint la llei, i, per tant, no poden obrir expedients sancionadors.

ELS SINDICATS / Joan Comella, vicepresident del SIPA, va voler deixar clar ahir que «la policia no va fer cap vaga de zel a la frontera del riu Runer», i que degut a la que estava fent la Policia Nacional espanyola, «és possible que en algun moment, pels controls que efectuaven un i altre cos, i no hem d'oblidar les obres, es produís alguna retenció a l'entrada d'Andorra», deixant clar que la policia andorrana «es va limitar a fer la feina que fa cada dia i ens consta que no va fer cap vaga de zel ni de forma oficial ni oficiosa. A més el SIPA no emprendrà cap acció que pugui titllar-se d'al·legal o il·legal».

El portaveu del CFPA, Salvador Prieto, va explicar ahir en declaracions recollides per l'ANA que la Policia no ha pres cap postura de força, ni els sindicats han donat cap ordre, per dur a terme mesures que ocasionin molèsties a la ciutadania. Per tant, també va negar que s'hagi fet cap vaga de zel a la frontera, i va assegurar que és el Cos Nacional de Policia de l'Estat espanyol el que està protestant amb aquestes accions per la seva situació laboral. Prieto també es va mostrat molest per les informacions aparegudes i va assegurar que no dubtaran a emprendre les accions legals necessàries.

Joan Torra, portaveu de la Plataforma de Funcionaris, va dir ahir que no té cap constància de que la policia hagués convocat una vaga de zel encoberta i que com a Plataforma recolzen totes les mobilitzacions, però «no farem res fora de la legalitat».

EL SOSPITÓS / Per justificar les aturades a vehicles que es van dur a terme dimarts, un agent va informar a aquest rotatiu que dimarts s'estava cercant un sospitós de furt, ja que havien rebut una circular interna del cos de Policia, amb data del 18 de setembre i firmada pel director adjunt, Frederic Gutiérrez, en la qual es donava la descripció d'un sospitós de furt amb força i es demanava a tots els agents procedir a la identificació d'aquells de característiques similars. El sospitós hauria comès dos furts amb força en dos pisos situats a la carretera de Nagol, a Sant Julià de Lòria. Un veí va facilitar la descripció del sospitós a la Policia, i aquesta consta en el comunicat intern, juntament amb un retrat robot.

Finalment en la circular s'especifica que si es veu una persona de les característiques del sospitós cal «identificar a la persona en qüestió i traslladar les dades al grup de patrimoni».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT