PUBLICITAT

Els pacients podran triar el seu metge de referència

  • L'usuari podrà demanar una segona opinió o canviar el facultatiu referent
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La ministra Cristina Rodríguez, dimarts a la Comissió de Salut Foto: ÀLEX LARA

El futur Model Andorrà d'Assistència Sanitària (MAAS) suposarà una profunda reforma i un canvi de mentalitat important que afectarà a la ciutadania i als professionals metges. El calendari del Ministeri de Salut preveu que al 2014 ja estigui gairebé operatiu després d'haver superat una prova pilot l'any que ve. El que no canviarà, segons van indicar ahir fonts de l'Executiu, és la lliure elecció del metge, que és un dels punts que més preocupa a la gent del carrer.

És a dir, que amb la reforma vigent l'usuari podrà triar el seu metge de confiança sempre que aquest estigui etiquetat com a metge referent, però també podrà fer-ho si el facultatiu no està dins d'aquest llistat, encara que en aquest cas haurà de passar de peatge de rebre un reemborsament menor per part de la CASS, i per tant les consultes seran més cares per als pacients.

Formació / Tots els metges tindran la possibilitat d'accedir a la categoria de referents, però no ho seran tots, ja que hauran de reunir una sèrie de requisits i uns compromisos majors amb el sistema com la coordinació assistencial dels seus pacients, així com assumir tasques extres, i implicar-se en l'autoformació constant.

El pacient, per la seva banda, tindrà dret a demanar una segona opinió o a canviar de metge de referència sempre que formalitzi aquest canvi.

Anar directament a l'especialista o a un metge no referent estarà penalitzat. El reemborsament a l'usuari serà en percentatges inferiors als actuals, que es mantindran per aquells qui optin pel metge de referència. Pels usuaris,si s'opta per un metge de referència, el reemborsament serà igual a l'actual, mentre que si s'opta per un metge no referent, aquest es reduirà fins entre el 50% i el 60%. El MAAS preveurà tres nivells d'assistència, i el cas d'aquests metges seria del primer (l'equivalent al metge de capçalera, on també s'inclouran algunes especialitats com les de pediatria, ginecologia i obstetrícia, i oftalmologia, per exemple). En el segon s'hi trobarien d'altres especialitats, i dirigir-s'hi directament, sense passar pel metge de referència encara sortirà més car, doncs el reemborsament serà al voltant del 33%. El tercer nivell, per l'elevat grau d'especialització i la poca freqüència de la malaltia, l'assistència es trobarà majoritàriament fora del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT