PUBLICITAT

Experts fiscals avalen el nou marc d'impostos andorrà

  • El veuen homologable als països veïns i estimen que aporta més claredat
L. GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El professor Rafael Casado, ahir a la seva ponència Foto: ÀLEX LARA

La nova càrrega impositiva per a empreses andorranes i estrangeres que operen al Principat és una de les principals preocupacions que viu el sector andorrà. Sobretot, per la mancança d'informació al respecte al tractar-se de nous tipus al país, com l'impost de societats i el que grava la renda d'activitats econòmiques (IRAE).

És per això que ahir Crèdit Centre va organitzar un seminari de treball amb experts i tècnics per mostrar a andorrans i altres empresaris les noves característiques. I com aprofitar els mecanismes per aconseguir deduccions en els nous tipus, que segons els ponents van avisar que, per sobre de tot, la fiscalitat andorrana ara serà homologable al seu entorn i que resultarà més clara a nivell general.

El professor especialitzat en fiscalitat Rafael Casado va explicar que el canvi és positiu i que «si ens cenyim a les normes, tindrem seguretat jurídica», ja que abans dels impostos hi havien «multiplicitat de conflictes», sobretot quan l'activitat empresarial passava d'Andorra cap a un altre país o a l'inrevés.

El docent va voler explicar a l'empresariat present a l'acte organitzat per Crèdit Andorrà que tant a l'impost de societats com a l'IRAE s'han de tenir presents els assumptes extra-comptables i estudiar bé les deduccions. Aquestes són nombroses i cal tenir-les presents, ja que poden influir decisivament en el compte de resultats.

Per exemple, va explicar que molts dels deterioraments empresarials són deduïbles de cara als gravàmens, com poden ser els de pèrdues de substàncies, valors o similars. I que en casos com els de les amortitzacions s'ha d'anar en compte amb optar per amortitzar per màxims o mínims, que tenen diferents resultats segons les seves aplicacions.

«El criteri serà just o injust, però al menys estarà clar», va sentenciar Casado en relació als nous tipus impositius. I és que, segons ell, la multiplicitat de conflictes feia necessari un canvi en els models al país. Sobretot, per no haver-hi de pagar més. I va considerar que consolidant el 10% com gravamen estàndard, el Principat es posa al nivell dels seus veïns europeus, tot i ser un tipus competitiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT