PUBLICITAT

Han passat 10 anys i uns dies

  • El ministre d'Interior revoca les expulsions definitives anteriors a la Llei del 2002
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La façana del Ministeri de l'Interior i el Servei de Policia Foto: TONY LARA

Han passat 10 anys des que va entrar en vigor la Llei qualificada d'immigració del 14 de maig del 2002 que, en l'article 107, establia que les mesures d'expulsió del Principat no poden excedir els 10 anys. És més, la Llei 9/2012 de modificació de l'esmentada Llei qualificada d'immigració disposa exactament el mateix a l'article 122.3: «La durada de la mesura d'expulsió com a mesura de prevenció s'estableix en funció de la importància del risc que representa la persona objecte de la mesura i no pot excedir un termini màxim de deu anys».

A dia d'avui, doncs, qualsevol expulsió definitiva adoptada amb base a la normativa que era d'aplicació abans de l'entrada en vigor de la Llei qualificada d'immigració del 2002 ha complert, amb escreix, els 10 anys que s'estableixen com a màxim. És per aquest motiu que el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, fent ús de la potestat que li confereix l'esmentada llei, ha signat una ordre ministerial per la qual revoca «les mesures d'expulsió definitives, adoptades de conformitat amb la normativa d'aplicació anterior a la Llei qualificada d'immigració del 14 de maig del 2002, que entrà en vigor el 10 de setembre del 2002, transcorregut el període de deu anys des de la seva notificació a les persones que en feren l'objecte».

Prevenció de l'ordre públic

La Llei qualificada d'immigració, tant en els termes en què va ser aprovada el 2002 com en els de la darrera modificació, preveu l'expulsió administrativa com a «mesura de prevenció de l'ordre públic». Com a tal, l'expulsió «demana de la constatació, a partir d'elements contrastats, del risc per a la seguretat de l'Estat, de les persones o dels béns o per a l'ordre públic que representa l'entrada o la presència, al Principat d'Andorra, de la persona objecte de la mesura» (article 122.1 de la Llei 9/2012 de modificació de la Llei qualificada d'immigració).

Així mateix, la Llei especifica que l'expulsió administrativa «ha de ser obligatòriament motivada. La motivació ha de comportar l'enunciat precís de les consideracions de dret i de fet que constitueixen el fonament de la decisió» (article 122.2).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT