PUBLICITAT

Anar al metge especialista sense passar pel referent serà més car

  • El MAAS es començarà a implementar el 2014, després que l'any vinent es facin proves pilot
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La compareixença de Rodríguez a l'edifici del Consell General congrega un públic nombrós, ahir Foto: ÀLEX LARA

Anar directament a l'especialista o a un metge no referent estarà penalitzat. El reemborsament a l'usuari serà en percentatges inferiors als actuals, que es mantindran per aquells qui optin pel metge de referència. Aquesta és una de les característiques del futur Model Andorrà d'Assistència Sanitària (MAAS), que alhora l'incentivarà.

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, acompanyada del director de Salut i Benestar, Josep Casals, i del president del Consell Assessor de Salut i Benestar, Lluís Burgués, va presentar davant les comissions legislatives de Sanitat i medi Ambient, i d'Afers Socials, el full de ruta del seu ministeri fins el 2015, encara que amb l'horitzó del 2020. Aquest pla té com objectiu la reforma del sistema de salut i protecció social, i dins d'aquest destaca l'implantació del MAAS.

Ja l'any vinent es faran les primeres proves pilot amb l'assistència de pacients diabètics, i poc a poc s'aniran afegint altres protocols i xarxes assistencials per a altres col·lectius de pacients. Serà, però, el 2014 quan es començarà a implementar de manera més global i gradualment. Es vol que la integració al MAAS, tant per part dels usuaris com dels prestadors de serveis, sigui des del «convenciment» que és amb aquest que es dóna un servei de major qualitat. Segons va informar Burgués, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer la transició amb vuit o deu anys, però va assegurar que s'intentarà fer-ho amb quatre o sis anys.

BENEFICIS DEL MAAS / Aquest model, que es va presentar ahir, però del qual ja se n'havia parlat i s'havien exposat les grans línies, comportarà beneficis tant per als professionals com pels usuaris. D'entrada, pels usuaris, hi ha els percentatges de reemborsament. Si s'opta per un metge de referència, el reemborsament serà igual a l'actual, mentre que si s'opta per un metge no referent, aquest es reduirà fins entre el 50% i el 60%. El MAAS preveurà tres nivells d'assistència, i el cas d'aquests metges seria del primer (l'equivalent al metge de capçalera, on també s'inclouran algunes especialitats com les de pediatria, ginecologia i obstetrícia, i oftalmologia, per exemple). En el segon s'hi trobarien d'altres especialitats, i dirigir-s'hi directament, sense passar pel metge de referència encara sortirà més car, doncs el reemborsament serà al voltant del 33%. El tercer nivell, per l'elevat grau d'especialització i la poca freqüència de la malaltia, l'assistència es trobarà majoritàriament fora del país.

A més del preu, la implantació de la carpeta sanitària personal –similar a la història clínica compartida–, on s'inclouran els dades bàsiques de salut del pacient, permetrà evitar duplicitat de proves i la pràctica de proves innecessàries. I un tercer avantatge pels usuaris serà el fet que el metge referent tindrà un major grau de compromís amb el sistema i farà un millor seguiment del pacient.

També se suposa avantatjós pels metges referents, encara que tots s'hauran d'acreditar pel MAAS. El fet de ser metge referent requerirà un major compromís i actuar com interlocutor principal en tot el referent a l'atenció sanitària i informació del pacient, a més de proporcionar assistència, tot d'acord amb els protocols i guies que s'estableixin. Així mateix, haurà de seguir una formació continuada. A canvi d'aquest major compromís, aquests doctors tindran una «remuneració específica», segons Burgués, ja sigui per objectius o fixa, a part de tenir una vinculació amb el pacient –se suposa que l'usuari es compromet a recórrer sempre al mateix facultatiu–, i la seguretat mèdica legal que dóna el treballar seguint uns protocols establerts per criteris de qualitat.

MÉS ENLLÀ DEL MAAS / A part del MAAS, la reforma del sistema de Salut comportarà altres canvis. Entre els més destacables hi ha la creació d'un sistema d'inspecció, «l'assignatura pendent» del Ministeri, segons Rodríguez. A més, també es potenciarà la prevenció, amb l'aplicació de plans com el ja existent per a la detecció precoç del càncer de mama però per lluitar contra el càncer de pròstata i de còlon.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT