PUBLICITAT

El TEDAX dimiteix i més unitats de la Policia es plantegen fer el mateix

  • El SIPA no vol negociar una decisió que considera injusta i que afecta les promocions del 1993 al 2004
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Efectius equipats d'una de les unitats especials del Cos de Polica, el Grup d'Intervenció (GIPA) Foto: TONY LARA

El vicepresident del Sindicat de Policia d'Andorra (SIPA), Joan Comella, va confirmar ahir que els cinc tècnics en desactivació d'explosius del Cos de Policia van dimitir en bloc per protestar contra la voluntat del Govern de bloquejar la pensió de jubilació complementària dels agents. I va explicar que «altres unitats especials estan disposades a seguir la iniciativa per protestar contra les retallades en la pensió de jubilació que ens vol aplicar l'executiu». Comella va afegir que «no pensem negociar al respecte, som els únics dels cossos especials de l'Estat que hem cotitzat per aquest complement de jubilació durant tots aquests anys». I va reiterar «hi tenim més dret que ningú perquè hem pagat per un sistema que ara es veu que és inexistent». La indignació entre els membres del cos és latent, «ara se'ns vol fer acceptar un nou sistema, que externalitzaria la pensió complementària a una empresa privada que ens farà un pla de pensions, el qual haurem de proveir començant de zero».

Cotitzar per Un fons inexistent / De fet, des del 1969, el Govern aplica als policies una retenció del 2% sobre el salari per cobrir les seves pensions complementàries perquè, a diferència d'altres funcionaris, els agents tenen la possibilitat d'avançar la jubilació als 20 anys de servei, cobrant una pensió del 40% en base a l'últim salari cotitzat a la CASS. El que passa, tal com dir el ministre Cinca, és que aquest fons no es va crear mai i encara que s'hagués creat les cotitzacions dels policies no són suficients per cobrir les pensions que els paga l'Administració. No obstant això, els policies i la resta de funcionaris tenen una altra percepció de l'assumpte. De primer, és greu que la gent cotitzi per una cosa que no existeix tot i que hi ha l'obligació legal de que existeixi i de segon, tal com explica Gabriel Ubach afiliat al Sindicat de Funcionaris de Duanes (SFD) i a la Plataforma de funcionaris, «això és el mateix que ens va dir fa uns anys el ministre Mirapeix sota el mandat d'Albert Pintat sobre la nostra Mútua, en la que apareixia un forat de 80 milions d'euros i des que ens n'hem fet càrrec, tot i cotitzant el mateix, una mica més de l'1% del sou, ara tenim superàvit». I continua «el Govern, per llei, havia de proveir un fons per a tots els funcionaris en el qual hi hauria d'haver 280 milions d'euros, segons ens han dit per cobrir els compromisos adquirits, i no hi ha res de res».

Jubilació als 20 anys de servei / L'aportació del 2% dels policies al fons de jubilació del funcionariat inexistent, era «per poder agafar la jubilació als 20 anys de servei i cobrar el 40% del salari». Per a la resta de funcionaris per als quals la jubilació arriba entre els 55 i els 65 anys, el Govern completava la pensió fins al 60% en el primer cas i fins al 70% en el segon. Així, per exemple pagava la diferència (15%) que hi ha entre el 55% del salari que paga la CASS i el 70% que es comprometia a cobrir, per a una jubilació als 65 anys.

Comella afegeix que la retallada «afecta la gent que va entrar al cos abans del 2004 i que ho va fer a l'ampara de la Llei de la funció pública i de la Policia del 2000». I insisteix «la legislació estableix que els policies poden jubilar-se als 20 anys de servei cobrant el 40% de l'últim salari, cosa que també canviaran».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT