PUBLICITAT

Les retribucions de l'hoteleria són un 25% inferiors a la mitjana

  • Els sous del comerç cauen i se situen un 14% per sota de salari mitjà interprofessional
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una jove col·loca pastissos en un mostrador d'un centre comercial. Foto: EL PERIÒDIC

Les dades salarials que recull l'Informe Econòmic de la Cambra de Comerç Indústria i Serveis (CCIS), mostren diferències importants entre sectors, «que s'han ampliat una mica durant el 2011, amb un augment de la diferència entre el salari més elevat i el més baix en relació a l'exerci anterior». I en concret, en els sectors del comerç i l'hoteleria, que donen feina al 38% de la població activa, les retribucions estan molt per sota de la mitjana. Així, mentre que els treballadors de la restauració i l'hoteleria cobren fins a un 25% menys que altres treballadors, els dependents i dependentes també veuen el salari disminuït fins un 14% menys. La CCIS adverteix que durant l'exercici passat tots dos sectors van continuar ampliant les distàncies amb el salari mitjà, després de set anys de retallades continues en el cas de l'hoteleria i de quatre anys de retallades en el cas del comerç.

Des del 2004 tots dos sectors acumulen 5 punts de pèrdua de nivell respecte a la mitjana. De fet, si el salari mitjà interprofessional del 2011 era de 1.974 euros, en el sector de l'hoteleria era de 1.476 euros i en el del comerç de 1.697 euros, tenint en compte que en aquest capítol la CASS inclou la reparació de vehicles de motor. No és cap secret que t un mecànic cobra més que un dependent o una dependenta. Amb tot, encara hi ha un sector en que el treball està més mal pagat, es tracta del treball domèstic a la comunitat en què el salari mitjà és de 1.150 euros.

Salari mitjà / La CCIS afirma que les pressions inflacionistes del 2011 no es van traslladar a l'evolució del salari mitjà que només va augmentar un 1,2%, dues dècimes menys que el 2010. Dada que reflecteix una desacceleració per cinquè any consecutiu. A més, l'augment salarial se situa, també per segon any consecutiu, per sota de l'augment de la inflació de manera que els assalariats, en general, pateixen una pèrdua de poder adquisitiu de l'1,3% que cal sumar als 0,2 punts que ja van perdre l'any anterior. La CCIS conclou que es trenca el patró d'increments salarials superiors a la inflació, cosa que pot afavorir la competitivitat de les empreses «si bé encara és aviat per contrastar la contribució que pot tenir aquest factor per impulsar la recuperació econòmica». Sigui com sigui, el comportament salarial és molt divergent segons els sectors d'activitat i un any més, l'increment més destacable es registra al sector financer (3,5%). Tot i que els sous no van augmentar tant com en l'exercici anterior, els salaris del sector financer doblen de sobres el salari mitjà, mentre que els salaris del treball domèstic a la comunitat, són un 42% inferiors a la mitjana.

El segons més ben pagats són els treballadors de producció i distribució d'energia elèctrica amb uns salaris que són un 60% superiors al salari mitjà. Segueix l'Administració que paga un 24% més, els organismes extraterritorials (22%), i bastant més lluny, les activitats sanitàries, veterinàries i de serveis socials; el transport, l'emmagatzematge i les comunicacions; l'educació i les indústries manufactureres amb salaris que són entre el 17% i el 3% superiors a la mitjana. Per exemple, un mestre cobra 2.000 euros i una persona dedicada al transport, al magatzem o a les comunicacions cobra més de 2.200 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT