PUBLICITAT

El ple declara el municipi de Bolvir territori català lliure

  • És la primera localitat de les comarques gironines que aprova una moció en aquest sentit
EL PERIÒDIC
BOLVIR

Periodic
Una vista del municipi de Bolvir, a la comarca de la Cerdanya. Foto: GUILLERMO PUIG

El municipi de Bolvir, a la Cerdanya, ha estat declarat territori català lliure de la jurisdicció espanyola. La moció, que es va aprovar dissabte al ple ordinari de la localitat, converteix Bolvir en el primer municipi gironí i del Pirineu que es declara territori català lliure. A tot Catalunya, són ja vuit les localitats que s'han declarat independents. El vot favorable dels cinc regidors de la formació Endavant Cerdanya va ser suficient per garantir que el text, que també insta el Parlament a proclamar unilateralment la independència, tirés endavant. L'alcalde del municipi, Bartomeu Baqué, va afirmar que aquesta declaració s'ha reforçat després de la multitudinària manifestació de la Diada.

Des del passat dilluns 10, al tauló d'anuncis de l'Ajuntament de Bolvir s'informava de la celebració del ple ordinari aquest dissabte i de la discussió en aquest de la moció que declarava el municipi territori català lliure de la jurisdicció espanyola. Per tant, segons l'alcalde de la localitat, no s'ha pres la decisió de votar el text després de la multitudinària manifestació de la Diada. Això sí, aquesta i les seves conseqüències polítiques, li han donat encara més sentit, va afegir.

Baqué creu que, abans, CiU semblava que «feia allò de fil blanc i fil negre», però entén que el president Mas «es va mullar bastant» després de la manifestació. Per tant, segons aquest alcalde, ara té més sentit que tothom recolzi o prengui iniciatives com la que s'ha pres aquest dissabte al seu municipi.

La moció es va aprovar aquest dissabte per majoria absoluta amb els vots a favor dels cinc regidors d'Endavant Cerdanya. Els dos regidors de CiU no van assistir al ple al·legant motius personals i professionals, respectivament.

ALTRES MUNICIPIS / Fins ara s'han aprovat mocions en sentit similar en diferents municipis catalans. Va obrir la veda Sant Pere de Torelló i s'hi han afegit Calldetenes, Cervià de les Garrigues, Marçà, La Bisbal del Penedès, Premià de Dalt, Arenys de Munt i Bolvir.

Pel seu cantó, el ple de Vic va aprovar ahir dilluns una moció en què s'ha declarat la ciutat «moralment territori català lliure i sobirà». La moció, presentada per ERC, la CUP, ICV i SI, també va rebre el suport dels regidors de CiU. Per la seva banda, el PSC es va abstenir i els 5 regidors de PxC hi van votar en contra.

El text aprovat pel ple de Vic s'inspira en l'aprovat fa dues setmanes a Sant Pere de Torelló (Osona), però inclou altres punts com ara que «el nou Estat Català tindrà entre els seus objectius assolir la reunificació política dels Països Catalans». El president d'ERC, Oriol Junqueras, acompanyat per altres dirigents republicans com Marta Rovira, Alfred Bosch o Anna Simó, va assistit al ple de Vic per donar-hi suport.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT