PUBLICITAT

El PS denuncia que és incompatible que una asseguradora privada elabori l'estudi actuarial de la CASS

  • El grup parlamentari socialdemòcrata ha dit que Pratigest Informació Financera, empresa que forma part del grup assegurador de Crèdit Andorrà, "pot tenir interessos directes i particulars en les futures modificacions legislatives"
17092012_mariona-jaume3
La consellera socialdemòcrata Mariona Gonzàlez i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, han estat els encarregats de defensar la seva posició respecte a la contractació de Pratigest. Foto: ANA / Marta Tort
El grup parlamentari socialdemòcrata ha posat de manifest aquest dilluns la incompatibilitat que suposa que Pratigest Informació Financera, empresa que forma part del grup assegurador de Crèdit Andorrà, elabori l'estudi actuarial del sistema de pensions de la CASS, ja que una asseguradora privada 'pot tenir interessos directes i particulars en les futures modificacions legislatives'. El president del grup, Jaume Bartumeu, i la consellera Mariona Gonzàlez, han comparegut en roda de premsa per manifestar que no troben suficient la informació que han rebut en relació a aquesta contractació, i que han demanat més detalls perquè sospiten que ha estat una 'designació disfressada'. De fet, un dels temes que els fa 'mal als ulls' és que el termini per presentar les ofertes fos només de 10 dies, i que les altres dues empreses a qui es va contactar vagin declinar presentar-s'hi.
El grup parlamentari socialdemòcrata ha posat de manifest que el Govern va fer una adjudicació directa a l'empresa Pratigest Informació Financera, una empresa del grup Crèdit Andorrà que, segons Jaume Bartumeu, 'molt desconeguda en aquest àmbit', a diferència de les altres dues entitats a les que es va demanar ofertes, que són Gabinete de asesoramiento económico y social, que ja va fer estudis sobre la CASS el 2001 i el 2009, i Mora Assegurances. Per aquest motiu, el PS vol saber com s'ha 'avalat categòricament' l'experiència de l'empresa. 

De la informació demanada al Govern sobre aquesta qüestió, també se'n desprèn que el termini per presentar pressupost per fer l'estudi actuarial de les pensions va ser de 10 dies, que segons el PS, 'sembla una mica just' i va provocar que les altres dues empreses es fessin enrere. Els socialdemòcrates també critiquen que, tenint en compte les dimensions de l'encàrrec, no es fes un concurs públic en lloc d'una demanda amb concurrència d'ofertes.

Per tot plegat, el PS ha fet una altra demanda d'informació per disposar de les demandes d'ofertes que es va fer a les tres empreses, la còpia de la carta amb la que Mora Assegurances va declinar presentar-se, i els detalls de la conversa telefònica rebuda de Gabinete de asesoramiento económico y social amb el mateix objectiu. 

En relació a l'informe sobre la contractació directa, que es va presentar al Consell d'Administració de la CASS, el PS s'ha mostrat sorprès pel fet que no estigui datat ni signat, i demanen al Govern aquesta informació. Finalment, també demanen els resultats de l'informe actuarial, tenint en compte que ja han passat més de tres mesos des de l'adjudicació.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha indicat que 'tot apunta que hi ha una evident incompatibilitat', i ha afegit que si es confirma que 'ha estat una designació disfressada', es plantegen demanar al Govern que repeteixi l'informe, ja que el resultat de l'informe 'pot no ser imparcial'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT