PUBLICITAT

Les escoles bressol públiques, cada vegada més buides d'infants

  • Només Escaldes i Ordino tenen ocupacions per sobre el 90%, en uns centres que costen de mitja 337 euros
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una escola bressol a la Massana. Foto: TONY LARA

Les llars d'infants públiques del país perden alumnes. I algunes d'elles de manera important. El fet que moltes parelles joves hagin optat per marxar del país davant la manca de feina, sumat a que alguns dels que es queden tampoc en tenen i prefereixen ser ells els que cuiden els seus infants, ha comportat una davallada generalitzada dels alumnes als centres escolars per als més menuts. Només les dues escoles bressol d'Escaldes-Engordany se surten de la tendència, i tenen a dia d'avui llista d'espera. Ordino també té una ocupació més enllà del 90%. La resta està per sota el 80%, i fins i tot n'hi ha que superen per poc la meitat de la seva capacitat.

Les parròquies subvencionen una bona part de la plaça dels seus infants. Malgrat això, el preu final que han d'assumir les famílies pot ser un dels frens que faci que optin per d'altres solucions a l'hora de cuidar els seus fills en horari laboral. La pensió completa de dilluns a divendres a les escoles bressol costa 337 euros mensuals de mitjana. Són xifres que se situen per sobre de les que tenen, per exemple, a la Seu d'Urgell. Allà les famílies amb els dos pares residint a la localitat paguen menys de 200 euros. A Barcelona, el preu ronda els 300 euros, i a França entre els 260 i els 320. A Madrid, en canvi, els preus dels centres estan per sobre els andorrans. Una família pot arribar a pagar 425 euros per infant.

L'escola bressol Les Orenetes de Canillo té actualment 57 nens i està al 76% de la seva capacitat. Tal i com expliquen des de la conselleria de Social, ofereixen una àmplia tipologia de tarifes per adaptar-se a les necessitats de les famílies. La bàsica costa 303 euros, 343 si els infants també hi van els dissabtes. També hi ha l'opció de fer mitja pensió al matí i a la tarda, amb o sense dissabtes. Aquests preus, però, podrien pujar cara el gener, ja que des de la conselleria s'està estudiant si cal rebaixar la subvenció.

Encamp és de les parròquies que més ha notat la davallada de la demanda. La Llar d'infants Els Esquirolets està al 73% de capacitat i té 15 nadons menys que fa un any, mentre que Els Marrecs només té una ocupació del 53%, quan fa un any estava al 70%. S'ha de tenir en compte, a més, que els centres encampadans són els més cars del país: la pensió completa costa 374 euros i la mitja pensió 268.

La parròquia ordinenca és, juntament amb Escaldes, la que menys s'ha vist afectada per la caiguda de la població. La Baldufa està al 94% de la seva capacitat, amb 116 nens i nenes i sense llista d'espera, segons informen des de la Corporació. Són xifres molt similars a les de fa tot just un any. La pensió completa de la llar d'infants és de les més baixes del país, costa 324 euros mensuals. La mitja pensió de matí té un preu de 230 i la de tarda de 184.

A la Massana la llar d'infants el Petit Príncep, que està gestionada per Causes Pies, també funciona molt per sota la seva capacitat màxima. Té 95 places disponibles però només hi ha 56 nens i nenes inscrits. És a dir, està al 58% de la seva capacitat, tal i com va explicar la directora del centre, Mari Sánchez. Pel que fa als preus, la pensió completa és la segona més cara del país a un preu de 360 euros al mes, tot i que l'horari és ampli: de les 7.30 a les 20 hores.

La caiguda de la demanda de les escoles bressol a la capital és molt important. Si l'any passat hi havia 198 places cobertes, aquest any n'hi ha 121. Aquesta situació ha portat a la corporació ha tancar un dels tres centres, el de Prada Casadet. Malgrat això, encara hi ha places disponibles a les dues encara obertes, la de Santa Coloma i la dels Serradells. La primera està al 81% de la seva capacitat, i la segona al 75%. Pel que fa als preus, La jornada completa, inclòs el dissabte, té un cost de 325 € al mes.

L'escola bressol l'Espill és la que té menys ocupació del país i la que més n'ha perdut en un any. Tal i com van informar des de la corporació, té actualment 45 alumnes inscrits de 87 places disponibles. És a dir, està pràcticament a la meitat d'ocupació. En canvi, a l'agost de fa un any l'Espill estava plena. I això que les seves tarifes són de les més econòmiques. La pensió completa té un cost per les famílies de 330 €, mentre que la quota de mig matí costa 220 € i la de tarda 162.

Finalment, la parròquia d'Escaldes-Engordany és la que se surt de la tònica. Els dos centres estan pràcticament plens i tenen a dia d'avui una llista d'espera de 16 infants de més d'un any d'edat. A més a més, la demanda només ha caigut en quatre alumnes respecte a l'any passat. La pensió completa a Escaldes és de 348 euros al mes i inclou també la jornada de dissabte. La mitja pensió val 210 €.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT