PUBLICITAT

Els fronterers, molt satisfets amb els últims avenços al Congrés

  • Badalamenti celebra l'atur pels treballadors que hagin cotitzat a l'Estat espanyol
  • Recorda, però, que calen avenços per estendre el subsidi a la totalitat del col.lectiu
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

La presidenta de l'Associació de Treballadors Fronterers, Rosa Badalamenti, va celebrar ahir la consecució, aquest dijous, de la reforma laboral espanyola que ha inclòs finalment una esmena mitjançant la qual els treballadors fronterers que s'hagin quedat sense feina a Andorra que prèviament hagin cotitzat a Espanya podran cobrar l'atur. Aquest avenç, que caldrà que es confirmi al Senat, va ser qualificat per Badalamenti com "una fita important", i es va mostrar "molt satisfeta amb la feina feta" que, finalment, va poder prosperar gràcies a una esmena de CiU que va ser transaccionada i aprovada a la cambra espanyola. De fet, segons van afirmar, a principi de setmana tant l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, com el diputat de CiU Carles Campuzano, havien comunicat a l'Associació de Treballadors Fronterers que la demanda esperada des de feia anys estava a punt de veure's materialitzada.

Per tota aquesta feina de fons, Badalamenti va mostrar-se "molt agraïda" amb els responsables polítics que han tirat la reforma endavant. En termes generals, però, CiU no va donar un sí a la reforma, sinó una abstenció que, en qualsevol cas, va possibilitar al PSOE aconseguir els suports necessaris, juntament amb els del PNB, perquè els canvis legislatius prosperessin sense un suport més ampli, ni tan sols el dels representants sindicals. La presidenta de l'Associació de Treballadors Fronterers va voler recordar, especialment, "els mèrits de l'Ajuntament de la Seu" per la sensibilitat amb aquest tema, així com als mateixos associats que, tal com va afirmar, s'han hagut de moure molt per aconseguir avenços.

ELS REPTES A PARTIR D'ARA
Un cop assolida la fita, que se suma a la que recentment va aprovar amb unanimitat la Generalitat --la Llei d'accés a l'assistència sanitària que, per primer cop, estendrà la cobertura sanitària pública als treballadors fronterers que cada dia es desplacen de l'Alt Urgell i la Cerdanya a Andor- ra--, el pròxim pas serà "tornar a aconseguir l'ajuda a l'immigrant retornat", una ajuda a la qual actualment no té dret el col.lectiu de fronterers, a diferència dels residents espanyols a Andorra.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT