PUBLICITAT

La CEA demana cautela abans d'aplicar possibles sancions

  • El sector empresarial tem que es persegueixi els que compleixen enlloc dels que no presenten comptes
C. G. / G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les noves oficines de l'Administració Tributària a la baixada del Molí, a Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va manifestar ahir preocupació per al pagament del primer a compte dels impostos directes a l'activitat empresarial que són l'Impost sobre Societats (IS) i l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE). Altimir va dir que tal com van els negocis «esperem que l'Administració tingui una mica de consideració i no es posi a perseguir les empreses que estan complint quan n'hi ha moltes que fa anys que no compleixen ja que ni tan sols han presentat els comptes des del 2010». La CEA també espera que el Departament de Tributs pugui actualitzar les dades dels contribuents, «ja que s'ha convidat a fer la declaració a societats que fa anys que no tenen cap activitat i fins i tot, ja estan donades de baixa». Les dificultats que té l'Administració per creuar dades dels diferents registres no són cap secret. Al maig passat, el Departament de Sistemes d'Informació (DSI) va presentar un concurs públic per implementar un sistema integral que recollís tota la informació de tributs, ajudes i prestacions socials.

20 mesos per posar ordre /Govern confirma que adjudicarà el projecte d'informatització a finals d'aquest mes i que la implementació es farà de manera progressiva per una durada de 20 mesos. I és que tal com va reconèixer el director del DSI , Antoni Rodríguez, «els sistemes d'informació de què disposa el DSI amb informació sobre els tributs, ajudes i prestacions socials no permeten una visió complerta i centralitzada».

Inquietud en tots els sectors / Si el Govern considera clau tenir una visió única i espera desenvolupar els impostos directes a través del sistema integrat, la inquietud creix en tots els sectors. Així, fonts properes a la pagesia també van informar ahir que en la reunió de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra (APRA) de dijous, el malestar era latent. En una reunió concorreguda com poques, els pagesos van exposar les seves incerteses per presentar l'estat comptable de les explotacions: com caldrà comptabilitzar les hores de feina, què farà objecte de deduccions (lloguers, inversió en maquinària), si caldrà considerar les subvencions com a beneficis i si s'haurà de pagar a compte sobre les collites de tabac, que normalment es cobren un any més tard. En aquest sentit, també tenen dubtes sobre si caldrà declarar el 2010. Els assistents també van explicar que havien rebut una carta el passat 20 d'agost en la qual se'ls exhortava a presentar els comptes en un mes i a pagar el 2,5% sobre els beneficis que havien obtingut el 2011.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT