PUBLICITAT

Les gestants donants només ho poden sol·licitar abans de les 30 setmanes

  • Els requisits i la informació que s'ha d'enviar a Madrid alenteixen el procés
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un centre mèdic on es realitzen les donacions de cordó umbilical. Foto: FERRAN NADEU

Fa gairebé dues setmanes que es va posar en marxa el programa de donació de sang del cordó umbilical, impulsat pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Des de llavors, han estat moltes les demandes d'informació de mares embarassades interessant-se pel programa, segons van informar des d'Atenció Primària. De moment, però, són molt poques les demandes que s'han concretat, ja que si la gestant està de més de 30 setmanes és impossible seguir amb el procés de donació.

El motiu exposat des d'Atenció Primària són els tràmits que s'han de seguir. Uns tràmits que han de passar per Madrid – al registre de donants espanyol– i que alenteixen tot el procés. Per sorpresa d'aquestes mares, malgrat voler participar-hi no poden tirar endavant amb la donació ja que es considera que en deu setmanes no hi ha temps suficient per tancar tots els tràmits, els quals passen per una entrevista per conèixer l'historial clínic de la mare i també per una anàlisi de sang per determinar que aquesta sigui compatible amb el procés de donacions.

En relació a aquest historial clínic, dimecres el BOPA va publicar un decret per tal de regular tots els aspectes corresponents als fitxers de dades personals de les donants.

La donació de la sang del cordó permet salvar vides, per exemple, en casos de leucèmia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT