PUBLICITAT

Apareixen 550 truites mortes al riu d'Arinsal

  • La primera anàlisi no ha permès saber quin producte ha causat la mortaldat
EL PERiÒDIC
LA MASSANA

Periodic
Truita morta al riu Valira l'estiu del 2011. Foto: ÀLEX LARA

Patrimoni Natural estava inspeccionant ahir el riu d'Arinsal a l'alçada del pont de Palomer, després d'haver estat comptabilitzades fins a 550 truites mortes de mida compresa entre 4 i 26 centímetres.

El Govern va informar a través d'un comunicat que dimarts, a les deu de la nit, es va rebre l'avís i es va activar el protocol de vessaments establert entre els diferents departaments del Govern (Protecció Civil i Gestió d'Emergències, Medi Ambient, Bombers, Banders, i Patrimoni Natural). En aquest sentit, es va constatar l'absència d'hidrocarburs a l'aigua –en aquests moments el riu està lliure de contamintants– i en l'estudi visual dels peixos morts es va constatar que la mortalitat havia estat per asfíxia.

Els representants dels diferents cossos van realitzar preses de mostres d'aigua que es van trametre al Laboratori Central de Sanitat Pública. Els resultats previs de l'anàlisi de les mostres recollides el dia del vessament no van permetre concloure quin era el producte origen de la mortalitat.

El Departament de Patrimoni Natural va procedir dimecres a retirar els peixos morts del riu, que en aquest cas són exclusivament truites fario d'origen natural (reproducció natural). Es van retirar truites fins a uns 300 metres aigües avall de la confluència amb el riu de Pal (Erts).

Els treballs van continuar aquest dijous, després que el Departament de Patrimoni Natural i el Cos de Banders realitzessin una pesca elèctrica per determinar la zona d'afecció, que segons el Govern és molt acotada, i l'abast de la mortalitat. Els resultats han evidenciat que la població de truites ha sofert un impacte en el riu d'Arinsal, en el tram del pont de Palomer fins a l'alçada de la confluència amb el riu de Pal a Erts, prop de 600 metres, mentre que no s'ha detectat cap nova mortalitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT