PUBLICITAT

Un PIB com el d'un país rescatat

  • La perspectiva pel 2012 és més desfavorable que la del 2011 i sense signes de millora
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pantebre conversa amb el síndic, Vicenç Mateu, i amb el cap de Govern abans de la presentació, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Va ser pocs minuts després d'iniciar el seu discurs, quan alguns encara no estaven ni ben acomodats a la cadira. Primera alerta, primera sentència per demostrar que el país, econòmicament parlant, no va bé, no millora. Marc Pantebre va fer servir un dels grans temors dels governs europeus, el sempre repudiat, fins i tot negat rescat, per situar Andorra en una posició si més no preocupant. El president de la Cambra de Comerç va relacionar Producte Interior Brut amb intervenció. I és que analitzant la davallada del PIB dels últims cinc anys, «i amb aquesta intensitat», «no s'ha registrat a cap dels països de la UE no intervinguts», va manifestar.

Les dades parteixen de l'informe econòmic que la Cambra de Comerç elabora cada any, i van en relació a la sèrie que va entre els 2007 i el 2011. Aquest darrer any el PIB va caure un 2,8% en termes reals, però és que venia de caure un 3,4, un 5,1 i un 4,2 els anys anteriors. L'indicador econòmic no és més que una mostra clara que Andorra es troba immersa en una gran recessió, «i malgrat que ja fa anys que s'estan fent esforços per reorientar-la, els resultats no arriben ni s'albiren a curt termini», va assegurar Pantebre.

Dures van ser, per tant, aquestes primeres sentències del president de la Cambra de Comerç en relació a la situació d'Andorra, després de fer un no més optimista panorama de l'economia mundial i més concretament de l'europea. I el discurs va seguir sent dur. Segons l'informe de la Cambra, si al 2010 hi havia indicis que algunes branques del comerç i de l'hoteleria havien mostrat una certa moderació en la davallada de l'activitat, aquest 2011 «no hi ha cap activitat productiva que es pugui posar en relleu pel fet que hagi resistit millor». En definitiva, que la majoria dels sectors d'activitat van retrocedir: la indústria, la construcció, el comerç, el turisme i l'hoteleria, el transport i les telecomunicacions. Entre tota aquesta davallada només dos sectors han pogut sobreviure, el bancari i l'agricultura.

En el cas del sector primari, Pantebre va destacar que ha augmentat un 3,1% la producció de tabac i un 4,3% el nombre d'ocupats. En relació al sistema bancari, tot i que també s'ha vist afectat per la crisi, la inversió creditícia va créixer un 4,1% i els dipòsits de clients un 4,3%. Això sí, els beneficis del sector van patir una disminució de l'1,8%, caiguda per segon exercici consecutiu.

UNA CONSTRUCCIÓ A LA MEITAT / La resta de sectors, tots cap abaix. La construcció segueix el seu declivi particular i des del 2006 ha perdut gairebé la meitat dels seus assalariats. A la indústria s'han perdut empreses, al comerç les vendes van caure i el turisme va seguir perdent visitants. Això sí, en aquest darrer cas, i tot i que el 2011 «tampoc va ser un any de recuperació, la contracció no va ser tan intensa com en d'altres anys», va manifestar Pantebre. A més, el president de la patronal va voler destacar la importància que comencin a augmentar els visitants francesos i d'altres nacionalitats.

Tampoc se salva de la caiguda el sector públic. L'endeutament a l'Administració general es va elevar l'any passat «a un nou rècord històric de 767,9 milions d'euros». Ara bé, en proporció al PIB aquest volum de deute representa el 30%, «un nivell molt inferior al de la gran majoria de governs europeus», va manifestar Pantebre.

Un futur gens esperançador / Tota aquesta extensa anàlisi es refereix al 2011, però Pantebre també va parlar del 2012. El to, malgrat tot, no va variar massa. Andorra es troba encallada en el bucle negatiu al que es veu immers l'economia europea. Conclusió: de nou caiguda generalitzada durant el primer semestre d'aquest any. Cauen les importacions, els assalariats –i més que durant el mateix període de l'any passat–, els visitants, la indústria, la construcció... I no només les xifres ho constaten, també la valoració dels afectats, que s'extreuen d'enquestes de conjuntura que ha elaborat la Cambra. «Tots els sectors fan una valoració negativa de la marxa dels negocis durant la primera part de l'any i de cara al segon semestre tots apunten a un nou empitjorament». En resum, que encara anirem a pitjor, o aquesta és almenys la perspectiva.

I tal i com va començar, també va acabar. Ahir no era dia per missatges positius, almenys amb les xifres a la mà. Segons Pantebre, «l'economia andorrana continua en recessió i sense signes de millora, de manera que les perspectives econòmiques per al 2012 són desfavorables, amb una previsible nova caiguda de l'activitat que fins i tot podria ser més intensa que la registrada l'any anterior». Tota recuperació passaria per l'obertura econòmica i les reformes fiscals. I això sí, malgrat ser avall, molt avall, «Andorra disposa de les condicions i recursos per afrontar els reptes de la crisi», va concloure Pantebre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT