PUBLICITAT

Martí anuncia que l'IRPF serà del 10% i entrarà en vigor el 2014

  • En un discurs ple de significat, agraeix el realisme de la Cambra i exhorta l'esperit andorrà a aprofitar els canvis
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí, ahir a la roda de premsa. Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern, Toni Martí, va anunciar ahir, després de la presentació de l'informe econòmic de la Cambra de Comerç Indústria i Serveis (CCIS), que l'Executiu començarà a redactar el projecte de llei de l'impost sobre la renda (IRPF), aquesta tardor. El projecte de Govern que «passa per establir un tipus general del 10%» sobre les rendes del treball i del capital, es tramitarà «durant el primer període de sessions de l'any que ve amb l'objectiu de que estigui en plena aplicació l'1 de gener del 2014».

Davant d'una nodrida assistència empresarial i bancària, Martí va reconèixer que «sóc conscient que la introducció de l'IRPF no és el del gust de tothom, però ho farem per una qüestió de coherència amb el sistema fiscal»; i coincidint amb les declaracions que va fer a començaments de mes el president de la CCIS, Marc Pantebre, en una entrevista a EL PERIÒDIC, «per una qüestió de justícia». I és que l'entrada en vigor de l'IRPF completarà un sistema fiscal modern que «és aquell que grava totes les manifestacions de riquesa i que aconsegueix un equilibri entre uns tipus que no ofeguin l'economia i a la vegada dotin l'Estat d'un nivell raonable d'ingressos».

Martí va afegir que en el nou esquema tributaran «les rendes del treball i del capital» però que el projecte de Govern també passa per no castigar les rendes més baixes, tot i que encara és aviat per pronunciar-se sobre els llindars subjectes a exempcions o a tipus de contribució més baixos del 10%. I va apel·lar al consens polític i social per tirar endavant el projecte: «Treballarem amb mà estesa amb tot l'arc parlamentari i amb la societat civil».

Un cop de realitat / L'anunci del cap de Govern no va deixar de sorprendre l'audiència, tal com va admetre Pantebre: «Pensàvem en un tipus més baix, però potser el 10% és el mínim homologable per signar acords amb altres països». I va afegir: «En un context de crisi res no és assumible però no oblidem que la homologació ve dictada de fora». No obstant això, el president de la CCIS va reiterar que «estem a punt per posar en marxa l'acord transversal entre els sectors públic i civil perquè entenem que la funció de la Cambra és facilitar-lo». Però, Martí va aprofitar l'ocasió per felicitar-se'n i recordar que «és ben sabut que l'única manera efectiva de superar les crisis, és fer-nos més competitius». La crisi mundial no és l'única que afecta l'economia andorrana, sinó «l'esgotament del nostre model de creixement». I va respondre categòricament «a les crítiques de la Cambra per la inacció o la lentitud», insistint en que «no sé si trobaríem cap exemple d'una transfomació tan radical com la que està vivint Andorra», referint-se a la construcció del nou marc fiscal i la transició d'una economia tancada i proteccionista cap a una economia oberta que gràcies a la llei d'inversió estrangera ja està recollint resultats. «S'estan constituint prop d'una vintena de societats amb capital estranger i l'ADI ja ha atès més de 100 consultes i persones interessades en el potencial d'Andorra». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT