PUBLICITAT

El nou model de jubilació dels funcionaris dependrà de les aportacions que facin empleats i Govern

  • Cinca ha dit que l'objectiu és, un cop estigui en marxa el nou model, externalitzar-ne la gestió i que depengui dels mateixos treballadors
13092012_sindicats5
La reunió, encapçalada pel cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, ha comptat amb una nombrosa representació dels sindicats aquest dijous a la tarda. Foto: ANA / M.T.
El Govern i els representants dels funcionaris han donat aquest dijous el tret de sortida a les negociacions per definir un nou model de complement de jubilació. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha explicat que l'objectiu és 'tallar amb l'actual model', i que això afectarà a tots els treballadors de la funció pública, excepte als que ja estan prejubilats i jubilats, i els que ja es podrien prejubilar i no ho han fet. Les premisses de sortida que ha fixat el Govern són que el nou sistema vagi en funció del que aportaran tant el Govern com l'empleat, i que el complement que es percebi estigui desvinculat de la jubilació de la CASS, a diferència de com fins ara, que el Govern la complementava fins al 70% de l'últim salari. A més, Cinca ha dit que l'objectiu és, un cop estigui en marxa el nou model, externalitzar-ne la gestió i que depengui dels mateixos treballadors.
El ministre Jordi Cinca ha explicat que els treballadors en actiu que passaran al nou model hauran de fer una aportació, que es definirà durant la negociació, que se sumarà a la que farà el Govern. Així, el complement de jubilació que percebin al final de la seva etapa laboral, que serà inferior a l'actual, dependrà de les aportacions i dels anys treballats, i deixarà de dependre de la quantitat que rebin de la CASS.

A més, la voluntat és de respectar al màxim els drets ja meritats fins a la data de modificació, per la qual cosa el Govern es compromet buscar fórmules per anar fent les aportacions, tot i que Cinca ha reconegut que els 279 milions d'euros que a data d'avui hagués hagut de tenir el fons 'no es poden posar de cop, sinó que s'aniran aprovisionant al llarg dels anys'. Malgrat tot, la quantitat total que percebin els treballadors quan es jubilin o es prejubilin 'serà molt inferior a la que haurien cobrat amb l'actual model'.

Cinca ha afegit que el nou model 'ha de ser el més igualitari possible' per a tots els empleats de l'administració pública, tot i que evidentment es respectaran les aportacions que han anat fent els agents del Cos de Policia, i les especificitats entorn a l'edat de jubilació de cada col·lectiu, però sense poder garantir els nivells de prejubilació que tenien fins ara. Sobre aquesta qüestió, a més, el ministre ha dit que les edats de jubilació actuals 'són negociables i canviables'.

Un altre dels objectius del Govern és que aquest fons de jubilació acabi sent gestionat per un òrgan exern i sota el control dels mateixos funcionaris, tal com s'ha fet amb la mútua que els complementa els salaris quan estan de baixa. El Govern ha previst mantenir negociacions amb els representants sindicals durant els propers mesos, amb l'objectiu de tenir enllestit el projecte de llei abans de finals d'any.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT