PUBLICITAT

Crèdit Andorrà mostrarà l'última part recuperada del retaule de Sant Miquel de Prats

  • Crèdit Andorrà organitza visites guiades al seu fons d'art i aquest dissabte mostra per primera vegada la darrera taula -L'aparició al mont Gàrgan- recuperada del retaule de Sant Miquel de Prats
13092012_taules i predella
Gemma Martí, conservadora del fons d'art de Crèdit Andorrà, mostra les dues taules i la predel·la del retaule de Sant Miquel de Prats. Al mig la darrera adquisició: la taula L'aparició al mont Gàrgan. i que es mostrarà al públic per primera vegada aquest dissabte en els visites guiades per commemorar les Jornades europees de patrimoni. Foto: ANA / A.R.
Per commemorar les Jornades europees del patrimoni, Crèdit Andorrà mostrarà aquest dissabte per primera vegada la darrera taula recuperada -L'aparició al mont Gàrgan- pertanyent al retaule de Sant Miquel de Prats. La recuperació de l'obra també ha permès saber la identitat del Mestre de Canillo, autor de tot el conjunt artístic i que s'exposarà conjuntament amb la predel·la i l'altra taula recuperada l'any 1992 -La caiguda dels àngels rebels- que el Govern cedeix per a l'ocasió. Durant les visites guiades també es podrà veure el fons d'art de Crèdit Andorrà amb la col·lecció de pintura catalana dels segles XVIII-XX, així com la col·lecció de rellotges catalans del segle XVIII.
Una de les peces del retaule de Sant Miquel de Prats (segle XVI) encara mai exposada al públic, adquirida el 2011 per Crèdit Andorrà, es podrà visitar per primera vegada aquest proper dissabte en el marc de les visites guiades que l'entitat bancària organitza del seu fons d'art per commemorar les Jornades europees del patrimoni. Es tracta de la taula anomenada L'aparició al mont Gàrgan que està exposada al costat de la predel·la del mateix retaule -propietat també de Crèdit Andorrà des de l'any 2006- i d'una altra taula del mateix conjunt artístic anomenada La caiguda dels àngels rebels, adquirida pel Govern l'any 1992.

Tant les taules com la predel·la del retaule de Sant Miquel de Prats van sortir del país l'any 1926 per una venda a un antiquari. Aquesta darrera recuperació de L'aparició al mont Gàrgan s'ha aconseguit a través d'una compra a la prestigiosa Fundació Joan March que la tenia en propietat, segons ha explicat Gemma Martín, conservadora del fons d'art de Crèdit Andorrà.

Gràcies a aquesta adquisició i a l'estudi que du a terme des de l'any 2008 el Grup de recerca d'art modern de la Universitat de Girona s'ha pogut desvetllar la identitat del Mestre de Canillo, nom amb el qual sempre s'ha atorgat l'autoria del retaule, a través d'una acta contractual del 1537 dipositada als arxius d'Andorra. L'obra artística fou creada per Miquel Ramells com a pintor i Guy de Borgonyó com a daurador. Gemma Martín ha explicat que segueixen els models de la pintura catalana del mitjan segle XVI i que la seva datació gira al voltant del 1530.

A part d'aquestes dues taules i la predel·la del retaule, en la visita guiada es podrà veure també el fons d'art de Crèdit Andorrà, una col·lecció de pintura catalana dels segles XVIII–XX. Gemma Martín ha destacat que les obres pertanyen al que es coneix com l'Edat Daurada de la pintura catalana i en la qual s'hi troben autors com Joaquim Mir -destacant l'obra Prats de Santa Coloma-, Santiago Rusiñol, Ramon Casas o Antoni Viladomat.

Durant la visita també es podrà contemplar la col·lecció de rellotges domèstics catalans del segle XVIII. Es tracta d'uns rellotges fets per ferrers i serrallers en la Catalunya del Set-cents imitant la mecànica dels rellotges públics i aplicant-la en l'àmbit domèstic. Una de les darreres peces que es podran veure és una obra de forja i ceràmica d'Antoni Gaudí.

Les visites guiades seran aquest dissabte a patir de les 10 hores i amb grups d'un màxim de deu persones cada hora en punt.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT