Koldo: «La gran feina a Romania la vam tirar per terra en tres minuts»

• El seleccionador destaca de dimarts la capacitat de reacció de l'equip «després de tres dies molt durs»
VIENA

Matel pressionat per Sergi Moreno en el partit disputat dimarts entre a Romania i Andorra al Bucharest National Arena. Foto: SILVIA CASALS / FAF

Dues derrotes en dos partits. En el fons és quelcom normal, entra dins de la lògica, però en joc van ser dos duels gairebé oposats tot i que l'un i l'altre van acabar en golejada.

La lectura del seleccionador –feta ahir ja amb la sang més freda– sobre el de dimarts a Bucarest és clara: “Hi ha coses que ens passen que no són normals”, va qüestionar-se. Un gol al minut 43 i sobretot, dos més en el descompte 90' i 92' després d'aguantar tota la segona part amb la porteria a zero. Per això va resumir el partit en una frase: “Molt bona feina tirada per terra en tres minuts”.

Perquè va un abisme d'un marcador ajustat com podria ser el 2-0 a una golejada: «La lectura en joc no canvia sense els gols que van encaixar al final, perquè la feina feta és la mateixa, però en el resultat és evident». Koldo creu que l'explicació als tres últims minuts és un còctel de situacions. «Una mica de tot». Desgast físic, desgast psicològic «i també falta d'experiència». En cap moment va parlar d'això amb l'equip al vestidor després del partit, «perquè no era el moment» però això ha de servir perquè alguns titulars de dimarts com ara Emili, Adri, Marc Garcia, Ivan Lorenzo, Ludo i Sebas, que acumulen poques internacionalitats, aprenguin d'aquestes situacions de cara al futur, malgrat que Koldo en cap moment els ha assenyalat amb el dit i malgrat que el 3-0 és un gol afortunat –toca el pal i José Antonio fa autogol sense voler– i en el 4-0 és Ayala qui ha de fer la falta tàctica quan Romania surt al contraatac.

Crida l'atenció que comparant el 0-5 davant d'Hongria i el 4-0 a Romania hi hagi un abisme en la manera de jugar i tanta similitud en el resultat. «No va ser per l'actitud. En això mai m'han donat ni un motiu de queixa», va defensar Koldo. En el primer partit, segons el seleccionador, «ens va quedar la sensació de que amb molt poc van fer-nos massa, cinc gols». D'aquesta manera justificava i ratificava les paraules d'Ildefons Lima de què contra Hongria Andorra va jugar un dels pitjors partits de la seva història.

En canvi dimarts, la tricolor sí va assimilar-se a com és, al seu estil de joc; però en el 2% que quedava en el tram final no se sap que va passar però ho va pagar amb un càstig duríssim i immerescut. Afegint els dos primers gols, que venen de dues pilotes perdudes d'Emili quan intentava refusar. És a dir, que Romania no va marcar cap gol per mèrits propis, per això Koldo va assenyalar: «Hi ha errades puntuals que s'han de polir», matisant que en general «es va fer un bon partit en defensa».

El més lloable per al preparador tricolor és que el vestidor va tenir una gran resposta «despré de tres dies molt durs». Sobretot va mostrar caràcter, orgull i autoestima «sent valents i pressionant per intentar robar pilotes en camp contrari».

De nou va insistir a dir que amb la pilota als peus «es pot millorar» però la por a sortir amb sentiment d'inferioritat es va superar. I enlloc de recular metres per jugar a no rebre una altra pallissa, la selecció va arrisacar de nou intentant fer un joc descarat, encara que això s'hagi pagat amb una altra golejada. Sebas va complir amb les ordres d'aguantar el màxim amb la pilota als peus, Lorenzo va donar verticalitat i velocitat i la baixa de Vales, segons Koldo, no es va notar perquè posi qui posi «sempre surten al màxim».