La tricolor recupera l'estil de joc però rep una golejada excesiva

• El públic xiula Romania tota la segona part i Andorra, molt bé fins que en el descompte encaixa dos gols
BUCAREST / ENVIAT ESPECIAL

Sebas (de blau) disputa una pilota per alt amb el central romanès Chiriches, en el Romania-Andorra d'ahir al Buchurest National Arena. Foto: FAF / SÍLVIA CASALS

Andorra va tornar a rebre una golejada ahir al Bucharest Nacional Arena en el segon partit de la fase de classificació per al Mundial 2014. Un 4-0 que, aquesta vegada, no va tenir el mateix regust que divendres perquè aquesta vegada l'equip va ser valent, seriós i fidel al seu joc, tant defensiu com d'atac.

Koldo Álvarez va donar entrada a un onze revolucionari. Va sorprendre deixant a Sergi Moreno i Fernando Silva a la banqueta –¿càstig? «No», va assegurar el seleccionador en el post-partit–, donant entrada a Ivan Lorenzo i Sebas. Tota una sorpresa que com a mínim, no va desentonar.

Ahir es va veure que el 0-5 ha servit per aprendre. No es podien repetir les errades defensives de divendres i l'equip es va posicionar a la gespa concentrada, amb les línies juntes, fent cobertures. Un onze en un, la màxima del futbol. Res de pressionar davant sense sentit, en un camp interminable, sobretot en amplada. Hi havia molt camp per córrer, molta zona morta, i començar a defensar des de dalt era un suïcidi que, era evident, no calia.

Romania va buscar descaradament els atacs per les bandes. Per la dreta Torje i Matel, per l'esquerra Tanase i Rat. Adri i Marc, arreplegats amb Ildefons Lima i Emili, es van fer un fart a córrer quilòmetres i més quilòmetres per aturar les incursions quan la pilota arribava a les bandes i Ludo o Lorenzo se sentien desbordats. No va ser fàcil la feina, però es va aconseguir. Pel centre Romania ni ho va intentar perquè no passava ni una.

De nou domini inicial / El combinat de Piturca s'hauria pres una til·la al vestidor abans del partit perquè va sortir relaxadíssim. Massa. Tant, que va trigar 22 minuts en xutar a porteria amb un remat de Marica que va xutar en l'esquena d'un Emili que estava a sobre d'ell, tot i que a l'11 va aixecar l'ui del públic en una centrada que Marica, sol, no va arribar a connectar per mil·límetres. Abans d'això Andorra ja havia fet tres tímids avisos aprofitant faltes en camp contrari, dues de les quals van aconseguir rematar Ilde i Lorenzo sense gaire esperança d'èxit. Romania exercia poca pressió sense pilota i Andorra, com va preveure Koldo en la prèvia, «tenia la pilota i no patia». Podia combinat i ho feia. L'estil del seleccionador es va poder començar a veure per fi en aquest Premundial.

GROGGYS ARRAN DEL GOL / Però tot somni de puntuar va començar a esfumar-se en el minut 29. Una internada sense aparent perill per la banda esquerra la va desbaratar Emili anant al tall però no va arribar a refusar, es va crear un petit embolic a l'àrea, Tanase i Marica no van poder rematar però la pilota va acabar a peus de Torje, que escorat a la dreta va xutar ras i col·locat al pal llarg i va superar José Antonio.

L'1-0 i els crits de l'afició van esperonar Romania, que va reaccionar i va aconseguir un segon gol abans del descans. Marica, trencant el fora de joc, va perdonar quan havia de ser egoista i xutar, però es va equivocar intentant assistir a Torje i la defensa tricolor va poder refusar. Al límit del descans, però, Lazar no va perdonar. De nou Emili, aquesta vegada amb Marica a sobre, va deixar la pilota morta a la frontal quan intentava refusar i el 8 romanès, de primeres, va calcar el primer gol. Ras i a l'esquerra d'un José Antonio massa enganxat a la cal, enlloc de donar un pas endavant per tapar més porteria.

A la segona part Romania no va fer res bo. Mostrava un futbol pla, horitzontal, sense nervi i Andorra, amb el pas dels minuts, va anar guanyant-li terreny fins el punt que per ben poc no a marcar un 2-1 que hauria donat un altre color al partit. La gran ocasió dels tricolors, però, no arribaria fins el minut 70. Abans qui va posar la salsa va ser el públic, que va pagar el mal joc local amb Tanase a base de sonores xiulades. Semblava que era ell l'objectiu de les ires del públic però el cert és que també van mostrar la seva disconformitat quan Andorra pressionava i robava la pilota, i fins i tot va aplaudir algun refús defensiu de la tricolor.

Com en la primera part, els de Koldo van buscar les pessigolles al porter Tatarusanu a pilota aturada. I en un servei de banda a 20 minuts pel final Ayala la va penjar a l'àrea, Ilde va pentinar la pilota i al primer pal, amb l'exterior del peu esquerre, Marc Pujol va fer una rematada que va sortir llepant el travesser.

Com és habitual Andorra va arribar als últims minuts fosa. L'esforç d'ahir havia estat immens i el càstig va ser de nou desorbitat. Al minut 90 i entre xiulets del públic Gaman va rematar de cap una centrada de Torje, va tocar el pal, va tocar l'esquena de José Antonio i va entrar.

Al 92 va arribar el quart. Moreno va treure una falta que era gairebé un còrner però havien pujat sis homes a rematar, la defensa va refusar i Maxim, que havia entrat al camp al minut 79 i estava fresc com una rosa, va deixar enrere Emili, Adri i Marc Garcia per acabar superant José Antonio. Un 4-0 que, per joc i actitud, res té a veure amb el 0-5.

El gol de Valerica Gaman. VIDEO: YOUTUBE / Ramon L. M.