PUBLICITAT

El retorn d'alumnes al país manté el nombre d'inscrits a les escoles

  • A primària es queda igual i a secundària augmenta lleugerament, fins a un total de 11.100 escolars a Andorra
LUÍS GARRIDO
ESCALDES-ENGORDANY

Un inici de curs amb normalitat i sense incidents molt destacables. Així ho van voler destacar ahir professors i educadors en una primera jornada amb tranquil·litat. I si bé es podia pensar en variacions al nombre d'estudiants a primària o secundària, les primeres xifres revelen que, tot i la davallada de persones al país, els centres escolars es mouen en números similars als dels anys passats.

Els nens i nenes adscrits als centres del país es va mantenir, segons la ministra d'Educació, Roser Suñé, en valors similars als del curs passat. Uns 11.100 escolars. Tal i com va informar la representant de Govern, les xifres provisionals afirmen que uns 4.400 alumnes estan matriculats a l'escola andorrana, uns 3.400 als centres francesos i 3.300 a les escoles espanyoles.

Canvi de parròquies / Tot i això, la ministra va reconèixer que aquest curs escolar s'ha notat un canvi en els alumnes entre diferents localitats del país. «Hi ha hagut moviment entre inscrits a diferents parròquies», va assenyalar Suñé. Si bé ella no vol estimar el perquè d'aquest fenomen migratori, moltes veus estimen que podria ser degut als canvis de domicili que es donen al país per poder trobar lloguers més econòmics.

Així mateix, també ha aparegut un augment d'alumnes a alguns centres de secundària. Es tractaria de gent que havia marxat del país i, per els motius que siguin, retorna a Andorra. Tal i com va explicar Suñé, en aquest cas encara no es pot dir que hagin retornat per un motiu o un altre, però sí que es un fenomen que s'està donant.

Aquest creixement, segons Suñé, es visualitza a l'ensenyament secundari, que va dels 12 fins als 16 anys. Mentre que a primària es manté estable el nombre total d'escolars. Podria relacionar-se, va assenyalar la ministra, amb aquests escolars que ja van fer tota la primària a centres andorrans. I que les xifres totals d'estudiants als col·legis reflecteix que molta de la gent que ha marxat d'Andorra podia ser menys familiar que el que es queda. A l'Escola Andorrana d'Escaldes-Engordany, la directora, Meritxell Massoni, va coincidir en que han retornat alumnes. I va dir que es deu, en part, a que havien abandonat el país i han hagut de tornar. També van aparèixer noves famílies. Amb aquest increment, el centre té al voltant d'uns 640 alumnes, prop de 40 més que el curs anterior.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT