PUBLICITAT

Les treballadores denuncien l'empresari per impagaments

  • La societat té pendents cotitzacions a la CASS i les empleades poden perdre la cobertura
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les actes de denúncia fetes pel servei d'Inspecció de Treball Foto: ÀLEX LARA

Les tres treballadores de l'empresa Llenceria Soler-Solca l'han denunciada per retards i pagaments parcials de la nòmina. Han estat tres denúncies davant el servei d'Inspecció de Treball, i ara estudien altres possibles mesures. L'empresa els deu un total de 3.200 euros, és a dir, poc més de 1.000 euros a cadascuna d'elles, i malgrat que l'empresari els afirma que no té aquests diners, les treballadores tenen constància que el darrer mes es va fer una caixa que li hauria de permetre pagar-los el que els deu. D'altra banda, l'empresa tampoc ha declarat ni cotitzat a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) el que pertoca, i les treballadores «han estat informades que a comptar del dia 28 de setembre ja no tenen cobertura social», segons queda reflectit en l'acta de la darrera de les denúncies formulades.

Pel mes d'agost –nòmina a percebre a principis de setembre–, les treballadores han cobrat 500 euros, quan les seves nòmines són de 1.400. Per això han fet la tercera denúncia. A de juliol ja van denunciar el pagament parcial de la nòmina, doncs havien rebut 1.110 dels 1.400 euros de salari.

La primera denúncia té data del 5 d'abril i la va presentar una de les treballadores en solitari. El motiu: el retard en el pagament del salari, en aquella data encara no se li havia ingressat la nòmina. Segons va fer constar la treballadora, la propietat li havia respost que «ja li pagaria més endavant, quan pogués». A més, també es denunciava que «l'empresa no declarava i cotitzava a la CASS puntualment la totalitat del salari, motiu pel qual des de la CASS ja van sancionar l'empresa». Un aspecte a arreglar.

De fet, en la segona de les denúncies, que presenten les tres treballadores de Llenceria Soler-Solca amb data de 14 d'agost, «manifesten que l'empresa no els ha cotitzat a la CASS la totalitat dels salaris meritats els mesos d'abril, maig, juny i juliol, tot i haver declarat els corresponents als mesos d'abril i maig». En la tercera de les denúncies, manifesten que, atès que l'empresa no paga les cotitzacions des del març, «han estat informades que a comptar del dia 28 de setembre de 2012 ja no tenen cobertura social».

A part de cobrar parcialment la nòmina i d'estar a punt de perdre la cobertura social, les treballadores denuncien que també se'ls deuen les comissions (corresponents al 0,25% de les vendes) des del juny, així com retards en el cobrament del salari, que «acrediten amb la corrresponent documentació bancària», afirma l'acta de la segona denúncia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT