PUBLICITAT

Pugen lleugerament les visites als CAP malgrat el descens de població

  • Atenció Primària ha iniciat converses amb el Comú de la capital ja que el centre del Fener s'ha quedat petit
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Tort, al seu despatx a la Clínica Meritxell, conversa amb EL PERIÒDIC Foto: TONY LARA

«El Centre d'Atenció Primària (CAP), és on ha d'acudir l'usuari en un primer moment», va exposar la directora d'Atenció Primària del SAAS, Imma Tort, afegint que «és important que l'usuari reconegui el CAP com a centre de proximitat». Amb aquesta voluntat treballa el sistema, de manera que s'evitin al màxim les visites innecessàries a Urgències. «És un tema cultural que cal anar treballant», va manifestar Tort. De moment sembla que la tasca comença a donar alguns resultats. I és que el total de visites als 11 centres d'atenció primària del país s'ha incrementat un 2,2% aquest any –en dades de gener a juliol– respecte a l'any passat. I això que la població no ha deixat de disminuir des de l'esclat de la crisi econòmica.

Tort va reconèixer, però, que sí que hi ha alguns centres on s'ha notat més aquesta davallada de la població, motiu pel qual des d'Atenció Primària s'ha optat, des de principi de l'estiu, per adaptar els horaris a la demanda. Es tracta dels centres de Santa Coloma i de Fiter i Rossell, a Escaldes. En el primer cas, l'activitat ha caigut un 28% respecte al mateix període de l'any anterior, –1.340 visites fins al juliol–, motiu pel qual ara obre únicament durant el matí. En el segon cas, l'activitat ha disminuït un 4,5% i el centre ha decidit reduir horari: obre fins al migdia i després un parell d'horetes a la tarda.

L'altre CAP on s'ha reduït notablement l'activitat és el del Pas de la Casa, però de moment manté els horaris. En aquest cas s'ha notat «una baixada global a Urgències, a atenció primària i de l'activitat en general. El motiu és que ha disminuït la població d'una manera important», va explicar Tort.

A la resta de centres l'activitat ha crescut. En total de gener a juliol s'ha atès a 63.007 pacients, sent els més concorreguts el CAP de la Llacuna, el de Sant Julià i els dos d'Escaldes: el del Fener i el del Prat Gran. És a Canillo, Ordino i Encamp, però, on ha augmentat més l'afluència d'usuaris.

En qualsevol cas, i després de l'acord pres amb el Comú d'Ordino per a inaugurar un centre més gran –serà a principi de l'any vinent–, la màxima prioritat ara mateix per a Atenció Primària és el CAP del Fener. Tal i com va reconèixer Tort, és «el punt feble» en tema d'instal·lacions ja que s'ha quedat petit, motiu pel qual «s'està treballant amb el Comú d'Andorra la Vella per veure les possibles solucions».

En relació al personal no hi ha problemàtiques, va assegurar Tort. «No ens queixem, tenim una situació òptima», sobretot després d'haver pres la decisió de racionalitzar els horaris d'obertura en alguns centres. L'únic inconvenient és que al tractar-se d'un personal majoritàriament jove i femení, s'han de cobrir moltes baixes maternals, va explicar la directora.

Tort va exposar que ara caldrà veure, però, com s'encaminen tots aquests projectes que vol iniciar el Ministeri de Salut per tal de reformar el sistema sanitari. I és que una de les prioritats és impulsar la Primària, per tal que sigui «la porta d'entrada a la Salut». També es vol millorar la coordinació amb la resta de professionals, sobretot en el cas de la comunicació entre l'hospital i l'atenció primària. «Un cop sapiguem quins són els nous projectes haurem de valorar si les necessitats de personal són les adequades o no».

ELS INFANTS, ELS MÉS ASSIDUS / Pel que fa a la distribució de pacients que acudeixen als centres d'atenció primària del país, hi ha força equitat entre els que són homes –el 47% del total– i les dones –el 52%. Per edats, en canvi, sí que hi ha un pic important en el cas dels infants de 0 a 4 anys. Són de llarg la població més assídua als CAP, seguits de lluny per tota la franja que va dels 30 als 50 anys. Aquí s'hi ha d'incloure també turistes, que generalment opten pels centres d'atenció primària per a ser atesos en cas de necessitat, va assegurar Tort.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT