PUBLICITAT

Canillo incrementa els preus d'algunes activitats públiques

  • La corporació local està estudiant si també augmenta la llar d'infants
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
El conseller de finances del Comú de Canillo, Marc Casal, ahir Foto: N. M. / ANA

El Consell de Comú de Canillo va aprovar ahir la modificació dels preus públics. Tal com va assenyalar la consellera de Social i Joventut, Sandra Balcón, en alguns casos s'han hagut de pujar els preus perquè les subvencions que feia la corporació s'han hagut de reduir, com és el cas de l'esplai, de l'activitat de taichí per als padrins, o de les activitats culturals de talla de fusta o informàtica. A més, la consellera va reconèixer que la comissió de Social està estudiant si cal reduir la subvenció de l'escola bressol i com es podria fer perquè no afecti tant a les famílies.

Amb la nova ordinació de preus públics l'esplai infantil passarà a costar un 7% més que abans. Segons va indicar Balcón, fins ara el Comú subvencionava un 57% de l'activitat i s'ha decidit rebaixar aquesta quantitat fins arribar al 50%. D'aquesta manera, els nens que van a l'esplai del matí passaran de pagar 29 euros a 31, els que va a les tardes, passaran de 61 euros a 65, i els que van matí i tarda augmentaran la quota de 79 a 85 euros. Pel que fa a l'esplai de vacances i a l'esplai ocasional es mantenen els preus ja que la subvenció ja és inferior.

L'altra activitat de Social que veurà incrementat el seu preu és el taichí per a padrins, que s'apuja un 10%, i per tant es pagaran 35,75 euros per l'activitat.

Els tallers culturals, com talla de fusta i informàtica també apujaran els seus preus en un 10% a causa de la baixa participació en les activitats.

Balcón va admetre que les necessitats de contenció de la despesa porten al Comú a haver de reduir diverses subvencions, i ara s'està estudiant si cal rebaixar la subvenció de l'escola bressol. Segons Balcón, actualment el Comú assumeix el 57% de la despesa ja que l'escola bressol de cada nen costa al voltant de 700 euros, i els pares en paguen poc més d'uns 300. És per això que reconeix que si es rebaixa la subvenció pot haver-hi un impacte important per a les famílies, i per tant es vol estudiar bé abans de decidir.

Comptes / En la sessió es va aprovar l'execució de comptes del segon trimestre de l'any. Amb uns ingressos de 4.238.816,62 euros i unes despeses de 3.618.278,97 euros, la primera meitat de l'any es tanca amb un resultat positiu de 620.537 euros. Tal com va explicar el conseller de Finances, Marc Casal, aquest resultat es deu, en gran part, a la contenció de les inversions, i és que, en el que va d'any s'han executat el 9% de les previstes per a tot el 2012.

Segons Casal, aquest és un resultat positiu que s'obté gràcies als esforços que s'estan fent de contenció de la despesa d'inversió i de funcionament, informa l'ANA.

Les despeses d'inversió van estar les més reduïdes, i és que d'un pressupost per al 2012 de 2,12 milions d'euros, de moment només se n'han liquidat el 9%, és a dir uns 200.000 euros. Aquesta, a més, és la tònica que s'espera mantenir durant la resta de l'any «per intentar aconseguir un superàvit a final d'any», segons Casal. Tot i això, reconeix que hi havia una inversió prevista d'1,5 milions d'euros per a l'aparcament del Prat del Riu i que se n'ha executat molt poc degut al retard de les obres.

Els esforços més importants s'estan fent pel que fa a les despeses de funcionament, i és que el conseller va assenyalar que és molt difícil reduir aquesta partida perquè «hi ha despeses molt importants». Va indicar que d'un pressupost de 10,5 milions d'euros, n'hi ha 6,6 que corresponen a despeses de funcionament. Tot i això, de moment en el primer semestre de l'any s'ha executat el 44% del previst per a tot l'exercici.

Pel que fa als ingressos, però, també se situen per sota de l'esperat, i és que en el segon trimestre de l'any s'ha liquidat el 41% del previst. Tot i que el conseller de Finances va assenyalar que en part respon al fet que falta per rebre la transferència de Grandvalira d'1,8 milions d'euros, també va apuntar que probablement al final de l'any els ingressos se situïn cap als nou milions, en comptes dels 10,5 previstos, i per això cal fer esforços per reduir la despesa.

De fet, de cara a l'any vinent, l'objectiu de la corporació és reduir el pressupost sensiblement. Tot i que es voldria reduir en un 20%, Casal va reconèixer que «és molt agosarat», i va apuntar cap a un pressupost situat en els nou milions d'euros.

D'altra banda, en la sessió de consell de comú es va aprovar la reducció del percentatge de cessió de sòl obligatòria en terreny urbà consolidat, que fins ara era del 10% i que durant nou mesos se situarà al 5%. Aquesta és una decisió que han pres la majoria de comuns, i que Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria encara estan estudiant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT