PUBLICITAT

Alan Solomont: «Andorra és un gran aliat que comparteix els nostres valors»

LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alan Solomont, durant l'entrevista, amb Tanya Anderson Foto: TONY LARA

AMBAIXADOR DELS ESTATS UNITS.

Home vinculat a les ONG i al Partit Demòcrata dels Estats Units –no en va, el propi president americà Barack Obama va ser qui el proposà com ambaixador–, és conegut per haver treballat al terreny de la salut i dels serveis per a la tercera edat. Titllat per alguns periòdics estadounidencs «com el filantrop de Boston» per les seves incomptables contribucions i càrrecs a les organitzacions sense ànim de lucre, ocupa el càrrec d'ambaixador per Espanya i Andorra de la primera economia mundial. La passada setmana va visitar el Principat per presentar a la nova cònsol que representarà al seu país, Tanya Anderson, i per gaudir d'un territori que, segons assegura, li apassiona per els atractius que ofereix el nostre país per als visitants americans.

–Digui'm en una paraula com es troba avui al Principat.

–Meravellosament. És molt agradable estar novament aquí.

–És un visitant freqüent.

–He vingut alguns cops. Estic destinat tant a Espanya com a Andorra. En els darrers anys he vingut quatre cops, i ara havia d'introduir a la nova cònsol americana.

–I com a diplomàtic, ¿què creu que es pot fer per millorar encara més les bones relacions entre els Estats Units i Andorra?

–Tenim una gran relació. Està basada en què compartim els mateixos valors. Democràcia, lliure mercat. Aquest és un país amb un enfoc important en el progrés. A més, Andorra és un gran suport per a nosaltres. Un aliat bo a les Nacions Unides. Cal recordar que cada país és un vot en aquest organisme internacional. Andorra té el mateix pes polític a les Nacions Unides que els Estats Units. I també ens ajuda en la política de drets humans que nosaltres portem internacionalment.

–¿I en relació a la crisi econòmica a ambdós països?

–Ambdós països es troben en mig d'un intent per reflotar la recuperació econòmica. Andorra està fent grans avenços i fets meravellosos per impulsar la seva economia. Hem estat amb el ministre d'Economia i amb el cap de Govern. I hem parlat molt dels canvis que està fent Andorra al seu model econòmic. La democratització de l'economia i la seva obertura es molt intel·ligent.

–Amb aquesta obertura, ¿poden aparèixer empreses americanes interessades en invertir a Andorra?

–Actualment, ja no existeixen companyies americanes. Ara són companyies globals. Multinacionals, com a Espanya es veu amb marques com Inditex. L'economia del món és global, i existeix l'opció d'invertir en tot el món. I s'ha de fer. Andora està buscant inversions que procedeixen dels Estats Units. És un moviment brillant per part del país. I nosaltres tenim la missió d'ajudar als inversors americans, part de la nostra missió a l'ambaixada és ajudar als americans a invertir. Però també als andorrans a donar una oportunitat fora del seu territori. No podem arreglar els problemes macroeconòmics d'Europa. Però podem ajudar als negocis, crear llocs de feina i prosperitat. I això beneficia ambdues parts.

–¿Quin mercat és interessant per als Estats Units?

–Els grans mercats són els tradicionals. El turisme i el comerç. Els dos grans eixos de l'economia andorrana. Millorar les inversions americanes en aquests dos sectors seria molt beneficiós. I s'ha de tenir en compte els milions de turistes que visiten Andorra cada any. És un mercat molt gran. I es pot treure profit d'això. Però també he parlat amb gent del Govern i hem discutit que s'ha de diversificar. Obrir nous sectors. Com la salut o la tecnologia. Com les connexions de fibra òptica. Les empreses americanes poden aprendre i beneficiar-se molt d'aquest aspecte.

–Precisament al turisme, els americans són un grup que està creixent al Principat, segons les dades. ¿S'està donant a conèixer més el nom d'Andorra als Estats Units?

–Per cada ciutadà andorrà hi ha cent turistes. I s'ha d'explotar el fet que Andorra i Espanya, a on cada any hi van uns 50 milions de visitants, són dos països molt units. I aquest país té molt a comptar per als turistes americans. No és ben conegut. Però els americans amen l'esquí, escalar i meravellosos paratges naturals. I això ho ofereix Andorra.

–¿I els turistes que arriben a Barcelona amb creuers?

–Això ho hem parlat amb les autoritats andorranes. Barcelona és la destinació més gran per creuers a Europa. Oferir paquets per als turistes que hi van a Barcelona on se'ls ofereixi una nit a Andorra ajudaria de forma notòria.

–També està la nova facilitat de no necessitar visats ni entrades.

–Aquesta qüestió va resultar molt important. Va ser un any molt productiu entre ambdós Governs. Hem signat molts acords. I un va estar la renovació de la no necessitat de visat. És una oportunitat per arribar més lluny en tot el que Andorra pot oferir als nord-americans.

–Al World Factbook que realitza el Govern americà cada any es parla molt bé d'Andorra, però també es lamenta que per obtenir la nacionalitat andorrana són necessaris vint anys. ¿Què opina d'això?

–Preferim no dir a ningú com ha de liderar el seu país. S'està apostant per una obertura al món que és molt beneficiosa en aquest país. Fins i tot, el Govern ha optat per una consultora americana, Monitor Group, per elaborar el seu procés econòmic. Desconec les raons per les que el Govern ha optat per una companyia de Boston, la meva ciutat natal, però això és una oportunitat.

–Pot ser per les similituds d'Andorra amb Singapur, un dels territoris on ha treballat aquesta empresa.

–Doncs es pot dir de Singapur molt en els últims temps. Tot i que no sé la raó, ara, el país del sudest asiàtic és el primer foc d'inversió financera dels Estats Units. Un dels canvis que estem fent al nostre model econòmic és que, si bé amb el model global perdem part del mercat al tenir empreses fora, també és una font de llocs de treball. No ha de ser un gran país el que faci un gran canvi. Per això hi han oportunitats amb Andorra.

–¿Què opina del sector bancari andorrà, que té algunes similituds amb altres països petits?

–No el conec a fons, si bé no dubto que gran part del mercat andorrà en un passat provenia dels bancs locals. Entenc que això ha canviat, que ara es busquen altres vies. I que les entitats financeres saben que han d'operar en un nou marc, en el model del segle XXI. Noves formes. Però la liberalització econòmica s'està aplicant bé i crec que els polítics andorrans estan fent bé la seva tasca.

–¿És, ara més que mai, quan Andorra està més obert al món?

–Totalment. Estic molt orgullós de poder ser ambaixador a Andorra en aquests moments.

–¿Quines grans diferències troba entre Andorra i Espanya, a nivell d'ambaixador?

–Les muntanyes. Bé, seriosament, Espanya és un país molt muntanyós també. Andorra està utilitzant els mecanismes més adequats per poder sortir de la crisi. Bé, i Espanya també està intentant fer el mateix. Està lluitant al seu veritable repte. La falta de feina és un problema a Andorra per primer cop, i molta gent surt fora. Diferent que a Espanya, però succeeix. I segurament que la població disminueixi no és el millor que pot ocórrer a un país per augmentar el seu creixement.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT