PUBLICITAT

Hubac dóna un cop de mà a Martí i diu que França signarà el CDI

  • El cap de Govern demana acabar amb el «populisme» polític i estima que s'ha tancat la polèmica pel conveni
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El síndic general i el cap de Govern escolten les paraules de Sylvie Hubac Foto: TONY LARA

Fins a la Diada de Meritxell va arribar la polèmica pel conveni de no doble imposició que encara s'ha de signar amb França. Ahir, a la recepció oficial que es va fer a la Casa de la Vall, la representant del copríncep francès, Sylvie Hubac, no va dubtar en contestar que el país veí del nord no modificarà l'acord. I que si encara no s'ha signat des que es va rubricar és tan sols un retard que s'ha produït en l'agenda del govern de Dominique Hollande.

Durant la darrera setmana, el CDI que encara s'ha de signar amb França va provocar divergències entre el Govern i l'oposició, amb diverses veus que estimaven una possible modificació del tractat. Opinions que se centraven en un viatge llampec del cap de Govern, Toni Martí, al país veí.

Ahir, la representant francesa va voler donar un cop de mà a l'Executiu refermant que el CDI agrada a França i que no es canviarà. El motiu on va excusar que encara no hi hagués signatura va ser que l'administració francesa es troba en plena reforma i que s'ha hagut de retardar el conveni per qüestions d'agenda. Però que «no hi han problemes» amb el text i que podrà signar-se «aviat sense modificacions sobre el que es va rubricar». Pel que fa a l'IRPF andorrà, al qual es fa esment al conveni, però sense que aquest estigui fixat, va indicar que és un element a tenir en compte i que el Govern francès «hi estarà atent».

Les paraules d'Hubac van significar aire fresc per Martí, que no va dubtar en manifestar que això tanca el tema i la polèmica iniciada, segons ell, per la «intoxicació d'alguns polítics». Segons ell, se signarà aviat sense dependre de l'IRPF.

El cap de Govern va criticar el «populisme» que hi ha a diverses faccions de la classe política, sempre relacionant la polèmica que va donar el CDI amb França. I va estimar que deixar de banda el populisme és un bon «avís d'un gran demòcrata» per a guiar-nos. Martí també va alabar les paraules amb les que el síndic general va rebre a la societat andorrana en l'estrena de la Diada. «Ens toca reforçar els pilars de la casa andorrana», va manifestar Vicenç Mateu, a més de demanar «mantenir la serenitat i no cedir al desànim, al ressentiment, a la diatriba més o menys frívola o a la deriva demagògica».

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es va sumar a les paraules de Martí i va mantenir que l'IRPF començarà a aplicar-se el 2014 i que el tema fiscal no serà problema, ja que es mantindrà el calendari d'aplicació. Va assegurar que el Govern seguirà treballant perquè el conveni sigui una bona eina en el procés d'obertura econòmica d'Andorra.

Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró, va informar que no es cap «sorpresa» que Hubac refermi que França és favorable al CDI, ja que considera que és un acord «indispensable per a la competitivitat andorrana».

Acord «precipitat» / En canvi, al PS no van canviar les opinions negatives en relació al CDI. El vicepresident del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Gerard Barcia, va mantenir que no és un bon acord. Va insistir en que «està mal negociat» perquè, segons ell, es va fer de manera precipitada. I va atribuir les dificultats per modificar un text rubricat al fet que no s'hi facin canvis, i no pas a que sigui un bon text.

Segons les declaracions de Martí a deixar de banda la demagògia, Barcia va declarar que «està molt bé dir-ho, però si tingués continuïtat durant l'any, més que millor». I va remarcar que des del PS esperen que els demòcrates es posin a treballar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT