PUBLICITAT

El sistema andorrà es volca en el reciclatge de llibres de text i material

  • La segona ensenyança organitza vendes o intercanvis i la demanda va a l'alça, fet que noten els comerços
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns alumnes amb els seus llibres de text, el primer dia d'escola Foto: TONY LARA

Amb la fi de les vacances i l'inici del curs escolar, a moltes famílies se'ls fa costa amunt el retorn dels seus fills a les aules, per tot el que implica econòmicament. La compra de llibres de text i de material escolar –sumat a la roba– pot arribar a suposar una despesa per sobre els 500 euros per alumne. I si a tot això li sumem la crisi la situació és complica encara més. Per tot, des del sistema educatiu andorrà s'està impulsant d'una manera ferma la venda i l'intercanvi de llibres de text. Van començar alguns i ara ja són tots els centres de segona ensenyança els que organitzen, ja sigui reciclatge de llibres per a les famílies de cursos inferiors, ja sigui mercats de segona mà tant de llibres com de material escolar. I la demanda va a l'alça: són cada vegada més famílies les que opten per aquest sistema per passar una mica millor la rentrée de setembre.

Tal i com informa el Ministeri d'Educació, a la iniciativa hi participen els tres centres de segona ensenyança: Santa Coloma, Ordino i Encamp, a més de l'Escola Andorrana de Batxillerat. En el cas de les escoles de maternal i de primera ensenyança, l'intercanvi no es realitza ja que la majoria dels llibrets dels alumnes «són per a escriure-hi al damunt», i a més, «es demana molt poca compra de llibres als pares», exposa el ministeri.

Cada centre escolar, però, té el propi sistema de reciclatge de llibres. A Santa Coloma funcionen amb tiquets. És a dir, els alumnes reben un tiquet si decideixen donar els seus llibres. Aquest el bescanvien a l'inici de curs per un llibre del seu nivell. En el cas dels alumnes que entren al centre, i com que no hi ha llibres per a tothom, se segueix un criteri econòmic: les famílies amb més dificultats són les primeres en rebre'ls.

Als altres tres centres es realitzen mercats de segona mà. A Ordino l'escola marca un dia per fer la venda i són els alumnes els que la realitzen, al pati del centre. Una solució similar ha escollit l'escola d'Encamp, tot i que en aquest cas hi participen les famílies. A final de cada curs els professors recullen els llibres, i aquests es posen a la venda a la biblioteca. En el cas dels manuals, tenen un preu de 15 euros, mentre que els llibres de lectura valen 4 euros. L'èxit de la iniciativa ha permès que aquest sigui el segon any que se celebra l'intercanvi.

Finalment, al batxillerat de la Margineda es va organitzar una fira del llibre i del material escolar a final del mes de juny, després de fer una enquesta entre els alumnes i corroborar que fins al 50% d'aquests estaven interessats a participar-hi. El preu fixat era aproximadament la meitat del que costaria l'article nou.

Llibreries i papereries, els afectats / La possibilitat de reciclar els llibres i fins i tot el material té una afectació directa als comerços que en depenen: les llibreries i les papereries. El sector reconeix que la crisi es nota, i també aquests nous conceptes que s'estan implementant a les escoles. Lluís Canal, de La Llibreria, va explicar que aquest any «segurament no hem venut el mateix que altres anys» degut als «problemes» que pateixen les famílies. I des de la llibreria i papereria Granma, Miquel Lladó va reconèixer que estan notant molt el fet que les famílies optin per aquests llibres i material de segona mà.

A l'altra cara de la moneda, però, el que pot ajudar el sector és l'increment de l'IVA a Espanya, especialment important en el cas del material escolar.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT