PUBLICITAT

Progrés qualifica d'atemptat a la dignitat el «negar» l'ajut bàsic

  • Diu que és una pràctica més pròpia de l'extrema dreta que d'un ajuntament democràtic
El PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Òscar Ordeig Foto: TONY LARA

El grup municipal de Progrés a l'Ajuntament de La Seu ha expressat la seva es»tupefacció i el rebuig total» a les mesures de contraprestació social amb feines –a la brigada d'obres i/o als serveis municipals– per tal de rebre un ajut bàsic pel manteniment de la família. Voluntat expressada per l'Ajuntament i el Consorci responsable de la gestió dels serveis socials.

Els serveis socials i el sistema d'ajuts establerts amb unes normes objectives, «formen part dels drets dels ciutadans d'un país democràtic i avançat com el nostre. Drets que la mateixa Constitució reconeix», afirma Progrés en un comunicat.

Des de Progrés es recorda que no es pot estigmatitzar la pobresa, ni els pobres, ni les famílies amb dificultats. Progrés es pregunta si l'alcalde Batalla pretén uniformar aquests treballadors perquè a més puguin ser reconeguts per la resta de la població. «¿Com es pot posar una pena de treball a la comunitat pel fet d'haver de recórrer als serveis socials?, qüestiona, i considera que les penes de treball a la comunitat «les posa el jutge a les persones que han comès un delicte o falta lleus, –alcoholèmia, conducció inadequada....».

El Tea Party / Progrés qualifica de molt greu que la regidora de serveis socials, digui que «res és a canvi de res», una «expressió pròpia del Tea Party» del Partit Republicà nord-americà. «Amb aquesta mentalitat ni la caritat cristiana hi té cabuda», afegeix, i continua amb crítiques a la mesura:. «Els serveis socials dels ajuntaments democràtics dels darrers 30 anys fins i tot havien canviat la concepció de la caritat, per la de la solidaritat i la de justícia social. El ‘res és a canvi de res' ens retrocedeix anys, segles».

L'anunci de l'Ajuntament diu que aquesta mesura serà per als usuaris crònics dels serveis socials. Progrés convida a l'equip de govern a discutir plans reals de formació per a millorar la situació econòmica d'aquestes famílies, i no fer un pla pioner que «no s'ha aplicat enlloc, del càstig de treballar per tal de rebre un ajut, en unes condicions poc definides i d'eficàcia més que dubtosa». Sinó dur a terme un Pla pioner que busqui la reinserció social, que ofereixi formació a les famílies amb més dificultats.

També advoca per analitzar el per què de les situacions familiars de més durada en la dependència dels serveis socials, i trobar-hi solucions, que en el cas de la Seu, per les seves dimensions, podrien ser solucions quasi personalitzades, «mai penalitzar aquesta situació de dificultat que no es volguda».

Propostes com la que fa l'alcalde, segons Progrés, van en el sentit contrari del que es pretén, «si no volem estancament social, cronificació de famílies en estat permanent de dependència, l'únic remei és la formació, si no volem que els fills d'aquestes mateixes famílies siguin nous usuaris dels serveis socials en el futur. Cal garantir la igualtat d'oportunitats». El portaveu de Progrés, Òscar Ordeig, manifesta que «la Seu no pot assenyalar amb el dit a les famílies amb dificultats, sinó que amb discreció, dedicació i eficàcia se les ha d'ajudar per poder millorar la seva situació. La Seu som tots i la solidaritat en temps de crisi ha de ser un valor compartit per tothom».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT