PUBLICITAT

La CASS reclama amb urgència una llei per regular els fons de pensions

  • La parapública considera prioritària una legislació aparcada des del 2009 per a controlar la seva gestió
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Delgado, al seu despatx, conversa amb el PERIÒDIC Foto: ÀLEX LARA

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), gestiona un capital econòmic acumulat destinat a les pensions de jubilació de la població d'Andorra. Es tracta d'uns diners que té derivats, entre d'altres, en diversos fons i que gestiona la pròpia parapública al seu parer, intentant aconseguir el màxim de rendibilitat possible. Aquesta autogestió és el que la parapública vol que es canvïi, a partir d'una llei que reguli i controli on van a parar les reserves i de quina manera s'inverteixen. Es tractaria, va explicar el president del consell d'administració de la CASS, Josep Delgado, d'una llei de fons de reserves, una legislació que ja s'havia previst l'any 2009 però que de moment roman en stand by.

La voluntat de la parapública és reactivar la llei, i així ho ha transmès al Govern. L'Executiu s'hi ha mostrat favorable. «Igual que per a nosaltres és urgentíssim, per al Govern també és una prioritat», va assegurar Delgado. En qualsevol cas, però, es tractaria d'una prioritat que aniria sempre precedida de la reforma de la llei de la CASS, prevista per a abans que acabi l'any. Tant bon punt s'enllesteixi, el Govern es posarà mans a l'obra amb aquesta llei de fons de reserves, i de fet, «ja ens ha demanat el nostre punt de vista del que la legislació hauria d'incloure», va informar Delgado.

Que «ens diguin com fer les coses» / La CASS ho té clar. Des del consell d'administració «reivindiquem una llei que ens digui com hem de fer les coses». Actualment, va lamentar Delgado, «estem gestionant aquests diners amb uns criteris que pensem que són adequats, partint del principi de prudència, però no hi ha cap marc normatiu que així ho reguli». La llei hauria de servir per determinar quina tipologia d'inversions es poden fer, quines no, en quines quantitats, etc. A més, hauria de dotar el país d'un mecanisme legal que fes rendir comptes a la CASS a finals de cada any, «que ens controli si fem les coses segons el que estableix la llei».

En definitiva, la seguretat social vol deixar d'autogestionar-se, per passar a estar sota la vigilància del Consell General o sota la vigilància de qui la llei finalment ho estableixi, va exposar Delgado. «Nosaltres ho gestionem, i crec que ho fem bé, però cal que hi hagi una llei que ens plantegi obligacions, drets i cobertura respecte a la nostra actuació», va afegir el president del Consell d'Administració.

Evitar cometre riscos / Delgado va exposar que el fet que en l'actualitat no hi hagi cap mena de control en la gestió d'aquestes inversions per a la jubilació suposa un risc per a la parapública. Perquè generalment les coses van bé, però també hi han moments en què no van bé, com és el cas del que va passar amb la companyia aèria Spanair, la qual va entrar en fallida a principi d'any. La parapública, va informar en el seu moment, destina un 0,2% del seu patrimoni derivat dels fons de reserva de la branca jubilació en actius de capital risc. I entre aquests hi havia una inversió a Catalana d'Iniciatives, que al seu torn tenia el 18% d'Spanair. «És normal que quan tens 200 inversions diferents, 150 vagin molt bé, 30 vagin normal i la resta vagin malament. És el que passa quan parteixes de la diversificació», va exposar el president de la parapública, que va afegir que aquestes coses poden passar i que en cap cas s'ha de dramatitzar.

La parapública sempre ha partit, a part del criteri de prudència, de la diversificació de les seves reserves, ja que no pot ser «que tot els ous estiguin al mateix paner», a paraules de Delgado. Però això, inisisteixen que ha d'haver-hi un organisme legal que els controli «perquè els criteris que fem servir ens els hem autoestablert, i evidentment suposen un risc per a nosaltres».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT