PUBLICITAT

Aixàs, finalista per a la Biennal

A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'escultora Nerea Aixàs, amb l'escultura Blocs que el 2010 va plantar al Parc de la Mola escaldenc Foto: TONY LARA

Al Cèsar el que és del Cèsar, i a Aixàs el que és d'Aixàs: l'escultora és la sisena artista que concorre a la fase final del concurs convocat pel ministeri de Cultura per seleccionar les obres que participaran al pavelló andorrà a la Biennal de Venècia del 2013. Nerea Aixàs i no l'artista plàstica Àurea Bellera, com per error informàvem en l'edició d'ahir d'EL PERIÒDIC. L'escultora i els altres cinc finalistes de la carrera cap a Venècia –Javier Balmaceda, Samantha Bosque, Sílvia Guillem, Roger Mas i Fiona Morrison– desfilen a partir d'avui i fins al 14 de setembre davant del tribunal, integrat pel comissari –el crític francès Henri Perier– i els sotscomissaris –els historiadors Francesc Rodríguez i Ruth Casabella, i el també crític català Ermengol Puig.

Els guanyadors del concurs disposaran de quatre mesos, fins al 15 de gener, per materialitzar el projecte. El pavelló andorrà repetirà molt probablement a l'església de San Samuele, a tocar del Palau Grasi, on ja es va instal·lar el 2011 i un emplaçament òptim en opinió tant del ministeri com dels artistes que el van estrenar –Francisco Sánchez i Helena Guàrdia– i, especialment, del mateix Perier. La Biennal, amb Massimiliano Gioni –crític d'art italià i director de la fundació Nicola Trussari de Milà– com a curador d'aquesta edició, s'inaugurarà a finals de maig de l'any que ve i s'allargarà fins al novembre.

Pel que fa a Aixàs (1980), ha protagonitzat individuals al país –Torrallardona, Ara Art– i a Catalunya –l'any passat, a l'Espai Cavallers de Lleida– i ha participat a les fires Inhorgenta de Munich, Artmadrid i Kara de París, però la seva faceta més coneguda és probablement l'escultura pública: el 2006 va ser un dels sis artistes seleccionats pel ministeri d'Ordenament Territorial per embellir les rotondes del país. A ella li va tocar la de l'avinguda Tarragona de la capital, davant de l'estació d'autobusos. Un cub de ferro, per cert, que la primavera passada va rebre la visita del grafiter de torn –el mateix que va deixar la firma al Dalí de la Rotonda– i que mig any després continua amb el nyapet sense esborrar. L'altra intervenció pública d'Aixàs és Blocs, el conjunt que el 2010 va plantar al Parc de la Mola escaldenc. La seva obra pública es caracteritza pel material –ferro rovellat– i pels volums geomètrics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT