PUBLICITAT

Les competències, els funcionaris i la CASS, les prioritats del curs polític

  • Cinca es reunirà la setmana vinent amb els sindicats per abordar la manca de capital per afrontar les jubilacions
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca atén els mitjans durant la compareixença posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: ANA / M.T.

S'han acabat les vacances. Gairebé dos mesos després de la darrera roda de premsa posterior a la sessió de Consell de Ministres, el portaveu Jordi Cinca va comparèixer ahir per comunicar com es desenvoluparà l'activitat política, essencialment pel que fa d'aquí a final d'any. L'Executiu ha posat sobre la taula tres prioritats que no tenen opció de demora: la reforma de la de la llei de la CASS, la delimitació de les competències entre l'administració central i les comunals, i la manca de capital per afrontar el complement de jubilació que s'ha de pagar als funcionaris.

En relació a la reforma de la CASS, Cinca va assegurar que a final del mes de novembre estarà enllestit el projecte de llei, per tal que pugui començar a ser debatut al Consell general. Aquesta legislació anirà acompanyada de la futura llei d'assistència social, tenint en compte que alguns aspectes que fins ara cobria la Seguretat Social «passaran a ser coberts des del Govern».

La futura modificació de la llei de la sanitat s'està treballant conjuntament amb la pròpia CASS i afectarà tant a la branca general com a la de jubilació. En aquest sentit, la parapública ha presentat un escrit amb un conjunt de propostes, entre elles el retard de l'edat de jubilació fins als 67 anys. Cinca va explicar que «s'està analitzant quin impacte pot generar» la mesura, no només econòmic sinó també social. En qualsevol cas, «no negarem cap possibilitat», va afegir.

Reunió amb els funcionaris / Una de les altres grans prioritats és solucionar l'espinós problema del complement de les pensions dels funcionaris. El ministre portaveu va informar que ja s'ha concretat una reunió amb els seus representants la setmana vinent, i que no s'ha avançat en cap sentit durant l'estiu. L'Executiu té al cap les seves opcions i així seran traslladades, i en qualsevol cas «el que no farà el Govern serà eludir aquest problema enorme a 10-15 anys vista», va reconèixer Cinca. El ministre va tornar a lamentar que cap dels anteriors governs hagués fet els deures, motiu pel qual ara no hi han els diners. La caixa reservada en aquest sentit hauria de ser d'uns 279 milions d'euros.

Finalment, Cinca va informar que totes tres prioritats i d'altres de claus d'aquesta legislatura seran ampliades en un discurs públic que farà el cap de Govern, Toni Martí, el proper 13 de setembre, aprofitant la presentació de l'informe de la Cambra de Comerç. El ministre ja va avançar que els resultats d'aquest informe seran «durs».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT