PUBLICITAT

Els nens sahrauís s'acomiaden

  • Van marxar ahir al migdia cap a Barcelona des d'on agafen l'avió per tornar amb les famílies
  • Els pares i mares d'acollida els van portar fins a l'estació d'autobusos carregats amb maletes plenes de menjar i roba
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos nens sahrauís amb les maletes i acomiadant-se amb la mà, ahir. A la galeria una nena sahrauí s'acomiada de la seva mare d'acollida a l'estació d'autobusos, ahir Foto: tony lara

Els 12 nens sahrauís que acaben de passar l'estiu a Andorra van marxar ahir al migdia cap a Barcelona, on van agafar l'avió per tornar amb les seves famílies. Els pares i mares d'acollida que acaben de passar dos mesos amb els nens els van portar a l'estació d'autobusos, on els van acomiadar amb maletes plenes de queviures, roba i altres productes perquè puguin aclimatar-se millor a la tornada, passant els propers mesos sense mancances, després de gaudir, durant uns dies, de l'opulència del primer món.

Els 12 nens sahrauís acollits per famílies andorranes, van arribar el 6 de juliol passat i van marxar gairebé dos mesos després a començament d'aquest setembre. Durant la treva estival van participar en activitats i jocs però també van aprofitar el temps per fer-se les revisions mèdiques més necessàries i per compartir aquests dies amb els pares i mares d'acollida. Els dos mesos d'estiu que passen a Andorrra també són els més durs al Sàhara i de cara a l'hivern, se'n tornen carregats de tot allò que els falta a la seva terra d'origen: maletes plenes de queviures, roba, joguines i fins i tot diners per poder fer front a alguna eventualitat o ajudar les seves famílies.

Lluïsa Hurtado, presidenta de l'Associació d'Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps) que s'encarrega de portar els nens a Andorra, va assegurar al moment del comiat que «les emocions són contradictòries, perquè als nens els fa il·lusió tornar a casa seva però també esperen poder tornar a Andorra l'estiu vinent i gaudir de les comoditats que tenen aquí i de les famílies que els cuiden durant la seva estada». I va afegir que «és molt important remarcar que no els fem cap mal, i sí que és bo per a ells venir aquí». Hurtado assegura que l'intercanvi serveix per «mostrar-los que hi ha un altre món a banda del que ells coneixen al Sàhara, i que poden sortir d'allà». Això sí, amb una mica d'ajuda i si s'ho proposen.

Vacances en perill

Les vacances dels nens sahrauís van estar aquest any més en perill que mai. L'Adsaps es va reunir d'urgència a començament de maig passat per buscar la manera de mantenir el projecte Vacances en Pau. Fins a 18 famílies esperaven aleshores poder acollir nens del Sàhara, però faltaven 11.000 euros per poder-los portar, després que l'expresidenta de l'associació, Carme Bardina, fos empresonada per presumptament apropiar-se dels diners de l'Adsaps. Entre les opcions a estudi existia la possibilitat que una entitat privada patrocinés el projecte. Després de renovar tota la junta i nomenar a Lluïsa Hurtado, una de les mares d'acollida com a nova presidenta, l'associació se'n va sortir. Un dels col·laboradors a la causa va ser el grup d'artistes de la Companyia És Grata que va destinar a l'Adsaps part de l'entrada de les dues funcions de L'inspector que va oferir, també al maig passat, a l'auditori Claror de Sant Julià de Lòria. Un granet d'arena per compensar el sotrac que va comportar la detenció de l' expresidenta dels Amics, i fer possible una nova edició del projecte Vacances en Pau.

En aquell moment, Lluïsa Hurtado encara parlava de portar una vintena de nens a passar l'estiu a Andorra, cosa que sembla ser que al final no va ser possible perquè només en van venir 12. Sigui com sigui, el coratge de l'associació va quedar demostrat en aconseguir redreçar una situació més que adversa, ja que a la desaparició dels diners s'afegeix el mal moral d'haver de lluitar contra la desconfiança que altres van aixecar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT